Prekvapivé zázračné potraviny, po ktorých sa chudne

Mrlík Chílsky

Patrí medzi tzv. pseudoobilniny podobne ako pohánka. Skrýva v sebe ľahko stráviteľné bielkoviny, obsahuje všetkých osem aminokyselín. Dodá telu potrebnú vlákninu, ktorá spomaľuje trávenie. Nájdete v ňom vitamíny skupiny B, beta-karotény a vitamín C. Má nízky obsah sodíka a naopak veľa vápnika, horčíka, draslíka a železa. Neobsahuje lepok. Zo semienok sa robí múka a cereálie.

Mandle

Nachádzajú sa v nich zdravé tuky, bielkoviny i vláknina. Sú zdrojom vápnika, fosforu, horčíka či vitamínu E. Môžu teda byť vhodné pre diabetikov a pre tých, čo majú ťažkosti s cukrom v krvi. Ak ich jete s mierou, môžu vám pri chudnutí pomôcť. Štúdie potvrdzujú i to, že ľudia, ktorí konzumujú mandle, majú obvykle nižšie BMI. Pôsobia preventívne proti srdcovocievnym chorobám a znižujú celkový cholesterol. Menej vhodné sú však pražené a solené mandle.

Ovsené vločky

Majú najvyšší obsah bielkovín zo všetkých obilnín a nízky glykemický index. Obsahujú vhodný pomer rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Beta-glukán v ovse pomáha stabilizovať krvný cukor. Sú zdrojom fosforu, draslíka, selénu, mangánu a tiež železa. Je v nich však aj lepok, s ktorým sa neznášajú ľudia trpiaci celiakiou. Najvýživnejšie sú surové ovsené vločky, podávané v kombinácii s mliekom, ovocím a orechmi.

Článok pokračuje na ďalšej strane…