Šport v tehotenstve? Určite áno, ale s rozumom! Na toto radšej zabudnite!

Nezačínajte s novým športom!

„Tehotenstvo je prirodzené štádium života ženy a neznamená nutné obmedzenia všetkých aktivít, ktoré doteraz vykonávala, a to aj vrátane cvičení. Práve naopak,“ vysvetľuje odborníčka zo štúdia Fascinácia Mgr. Tereza Náplavová Semrádová, DiS., A dodáva: „Väčšina odborníkov sa zhoduje, že zdravá žena by sa cvičeniu mala venovať aj v tehotenstve. A to predovšetkým v prípade, ak bola zvyknutá športovať aj pred otehotnením.“ Každé tehotenstvo je ale samozrejme iné a každá mamička má iné genetické aj telesné dispozície, preto sa odporúča všetko najskôr konzultovať s gynekológom.

Budúce mamičky by rozhodne nemali začínať počas tehotenstva so žiadnym novým športom!

Pokiaľ ste ale zdravá, nie je problém pokračovať v prvých mesiacoch s cvičením, na ktoré ste už dlhšiu dobu zvyknutá. Nemôžete sa rozhodnúť? Váhate, či je vybraný šport pre vás momentálne vhodný a nemôže Vám uškodiť? Tereza N. Semrádová odporúča začať navštevovať špecializované lekcie, ktoré sú pripravené priamo pre potreby tehotných (Gravida joga alebo pilates pre tehuľky, prípadne tehotenský aquaaerobik). Na takéto kurzy je možné dochádzať aj v poslednom trimestri.

Toto si radšej odpustite!

Jasnou stopku máte v prípade zjazdového lyžovania a jazde na snowboarde. Akokoľvek výborná lyžiarka ste, riziko pádu a poranenia brucha je príliš veľké. Hory si pre raz skrátka užijete inak, napríklad pri romantických prechádzkach zasneženou krajinou.

Rovnako tak platí varovanie pre ľadové aj inline korčuľovanie, dôrazne sa neodporúča ani jazda na bicykli v nerovnom a nespevnenom teréne a tiež jazda na koni (veľké riziko otrasov a pádov). Pokiaľ ide o „vnútornúé“ športy, rozhodne sa vyhnite kolektívnym loptovým hrám. Počas volejbalu alebo basketbale sa môžete ľahko s kýmkoľvek zraziť, spadnúť alebo dostať úder do brucha. Vhodné nie sú ani aerobik, step aerobik, fitbox, tae-bo (kombinácia aerobiku a prvkov z bojových umení), posilňovanie s činkami alebo závažím ani kruhový tréning.

Článok pokračuje na druhej strane.