Šport v tehotenstve? Určite áno, ale s rozumom! Na toto radšej zabudnite!

S jogou a behom opatrne!

Obľuba jogy stále rastie, je ale vhodná aj v dobe očakávania potomka? „Pravdupovediac, nie je. Ak žena predtým behala a jazdila na korčuliach, na lekcie jogy nechodila a rozhodla sa tak až s rastúcim bruškom, nie je to najlepší čas začať. Všeobecné mienka, že joga je jemné preťahovanie a upokojujúce cvičenia, je pravda len čiastočná. Ide o hlbokú prácu s energiou, niektoré hodiny sú veľmi dynamické, takmer všetky pozície zapájajú hlboký stabilizačný systém (teda aj bruško a panvové dno), často sa cvičia rotácie a obrátené pozície. Všetko je prospešné, ale začať s tým až s bábätkom v brušku, nie je vhodné,“ zdôrazňuje Veronika Carmanová, majiteľka štúdia Karma Yoga.

Pokiaľ už ste jogu pred počatím cvičila minimálne pol roka a poznáte svoje telo, môžete pokračovať. Postupne pravdepodobne prejdete na tehotenskú verziu. Pokiaľ ste ale jogou nepobozkaná a rozhodla ste sa aspoň v tehotenstve si dopriať starostlivosť a upokojenie, počkajte až po prvom trimestri. A určite neskúšajte cvičiť sama doma.

A ako je to s behaním? Venovať by sa mu mali len ženy, ktoré boli zvyknuté pravidelne behať aj skôr. Len pozor na techniku, snažte sa o mäkký došľap, vhodnejšie je nespevnený terén, ale pozor na zakopnutie o korene alebo kamene. Samozrejmosťou by mali byť kvalitné bežecké topánky, ktoré dobre tlmia nárazy. A nezabudnite, skôr, než s bruškom vybehnete, poraďte sa so svojím ošetrujúcim lekárom.