Šport v tehotenstve? Určite áno, ale s rozumom! Na toto radšej zabudnite!

Cvičiť, alebo nie? A čo vlastne môžete? Neublížite bábätku? Ak dodržíte základné pravidlá, nebudete prepínať sily a zvolíte správnu mieru, môže vám pohyb jedine prospieť. Ale pozor, existujú športy a aktivity, na ktoré budete musieť na pár mesiacov zabudnúť! Ktoré to sú?

Akýkoľvek pohyb je dôležitý pre udržanie fyzickej kondície, čo samozrejme platí aj v tehotenstve. Preto ak netrpíte žiadnymi zdravotnými ťažkosťami a vaše gravidita prebieha fyziologicky, pravidelná fyzická aktivita vám po všetkých stránkach prospeje a odporučí vám ju zrejme každý lekár. „Tehotenstvo rozhodne nie je dobou, kedy by sme mali začínať s intenzívnym športovaním alebo trénovať na maratón. Je ale dobré a žiadúce zostať fyzicky aktívny v rozsahu a intenzite, ktorá budúcej mamičke vyhovuje, a cvičením podporovať správne držanie tela. Je to prevencia aj liečba mnohých bolestí, telo sa tým pripravuje na pôrod a obdobie po ňom, kedy bude mamička dieťatko nosiť, dojčiť a vôbec okolo neho neustále behať,“ hovorí inštruktorka cvičenia pre tehotné Eva Kašíková z Monkey’s Gym.

Prečo zbytočne riskovať?

Aké športy nie sú v tehotenstve vhodné? Lekári varujú najmä pred náročnými silovými a tlakovými odvetviami športu a akýmikoľvek aktivitami, pri ktorých hrozí pád. Myslite na to, že telo sa pripravuje na pôrod rozvolňováním svalov i väzov, preto nie je vhodné preťažovať kĺby. Vyvarujte sa aj tvrdých poskokov, doskokov a vplyvu, ktoré preťažujú chrbticu, a pri strečingu alebo rozcvičke sa nikdy nepokúšajte ísť do maximálneho rozsahu. Skrátka je na mieste používať sedliacky rozum a vedieť, aké sú možnosti vášho tela.

Mali ste veľké predsavzatie, ako budete počas obdobia čakania na bábätko aktívna, začnete chodiť plávať, prihlásite sa do kurzu pilates a budete vyrážať na dlhé svižné prechádzky? Ak sa vám z akéhokoľvek dôvodu nechce alebo sa skrátka necítite, netlačte na pílu a do ničoho sa nenúťte. Ak trpíte únavou a vyčerpanosťou, trápi vás nevoľnosť alebo migrény, objaví sa špinenie alebo dokonca krvácanie a tvrdne bruško, stavte radšej na kľudový režim, telo si samo povie.

Článok pokračuje na druhej strane.