Orechy sú vynikajúcim spôsobom, ako si skvalitniť jedálniček. Obsahujú veľa vlákniny, nenasýtených mastných kyselín a silných antioxidantov.
Napriek tomu, že sú doslova koncentrovanými zásobárňami nutričných látok, ich ľudia konzumujú pomerne málo.
Priemerný Európan zje denne v priemere len asi 12 gramov orechov. Väčšinu z toho aj tak predstavujú arašidy, ktoré vlastne ani nie sú pravými orechmi, ale strukovinou.
Orech, ktorý predčí všetky ostatné druhy orechov
Joe Vinson, PhD, ktorý je profesorom chémie na Univerzite v Scrantone, analyzoval rôzne druhy surových aj pražených orechov.
Výsledkom jeho štúdie bolo, že by sme mali nielen zvýšiť ich konzumáciu, ale že existuje jeden druh orechu, ktorý v zdravotných prínosoch predčí všetky ostatné.
Podľa výskumu Dr. Vinsona, vlašské orechy sú šampiónom medzi orechmi. V rebríčku sa umiestnili pred pistáciami, mandľami, pekanovými , brazílskymi, lieskovými, aj makadamovými orechmi.