NOVÉ odhalenie: Pociťujete bolesť v tejto časti tela? Lekári varujú na nezvyčajný príznak OMIKRONU. U nezaočkovaných môže…

Podľa štúdie na vyše 11-tisíc pacientoch bolo ziataľ neoficiálne preukázané, že v prípade nákazy Omicronom u nezaočkovaných sa znížilo riziko vážneho priebehu ochorenia či hospitalizácie.

Aktuálna mutácia koronavírusu Omicron, ktorá sa pravdepodobne stane čoskoro dominantnou v populácii, je podľa vedeckých odhadov menej nebezpečná ako predchodcovia. Profesor Flegr dokonca uviedol, že Omicron môže teoreticky za istých okolností ukončiť celú pandémiu.

Zatiaľ nerecenzovaná štúdia pochádza z juhoafrického Národného inštitútu pre prenosné choroby (NICD), ktorej výsledky zverejnila Reuters. Podľa výskumu 11 600 pacientov z predošlých troch vĺn pandémie porovnaných s 5 100 pacientami nakazenými v momentálnej vlne, sa ukázalo, že u neočkovaných je menšia pravdepodobnosť vážneho priebehu, hospitalizácie a úmtia v porovnaní s predošlými mutáciami.

Predpokladá sa, že znížené riziko súvisí s imunitnou ochranou, ktorú mnoho ľudí získalo prekonaním ochorenia alebo očkovaním, no existuje aj možnosť, že Omicron je proste menej útočný. Organizácia WHO však na svojej stránke naďalej varuje, že Omicron je nebezpečný a obzvlášť pre tých nezaočkovaných.

Podľa juhoafrickej lekárky Angelique Coetzeeovej tento príznak zrejme vzniká tak, že omikron útočí na muskuloskeletálny systém. To ovplyvňuje svaly, kosti, kĺby a väzy. „Ľudia nám hovoria, že v noci išli spať a počas nej cítili teplo a zimu a zobudili sa s bolesťami tela, bolesťou na hrudníku alebo bolesťou chrbta a únavou. To je omikron,“ povedala.

Odborný poradca Bieleho domu pre pandémiu Anthony Fauci tiež upozornil, ako odlišne sa nový variant prejavuje v tele. Množstvo nových štúdií ukázalo, že omikron nenapáda pľúca v takej miere ako predošlé varianty, zato ale výrazne infikuje horné dýchacie cesty, vďaka čomu choroba vyzerá ako obyčajná infekcia horných dýchacích ciest. „Bežnú nádchu a omikron je podľa môjho názoru nemožné rozlíšiť,“ myslí si Eskild Petersen, lekár z Aarhuskej univerzitnej nemocnice v Dánsku a predseda Európskej spoločnosti klinickej mikrobiológie a infekčných chorôb.

Podľa aplikácie Zoe COVID Study App medzi päť hlavných príznakov omikronu patrí nádcha, bolesť hlavy, únava, kýchanie a bolesť hrdla. Kašeľ je miernejší, ak sa vôbec nejaký vyskytne a horúčka sa zdá byť tiež o niečo menej častá. Zato sa čoraz častejšie vyskytujú pomerne nezvyčajné príznaky ako už spomínaná bolesť chrbta či nočné potenie.