Niektorí zaočkovaní z peňazí neuvidia nič. TÁTO skupina seniorov nedostane očkovaciu odmenu!

Senior woman counting money

Poslanci schválili vo štvrtok (9. 12.) očkovaciu odmenu pre ľudí nad 60 rokov. Novelu musí ešte podpísať prezidentka Zuzana Čaputová.

Na hlasovaní sa zúčastnilo 138 poslancov, za návrh z dielne rezortu financií hlasovalo 97 poslancov, proti bolo 13 a hlasovania sa zdržalo 28 zákonodarcov.

Návrh zákona podporili poslanci OĽANO, Sme rodina, SaS okrem štyroch, ale aj nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD. Za hlasovali tiež poslanci Jozef Šimko, Jana Žitňanská, Alexandra Pivková, Miriam Šuteková, Ján Krošlák a Juraj Šeliga. Pri hlasovaní sa Smer-SD zdržal, ĽSNS bola proti, rovnako tak odídenci z ĽSNS.

Nárok na odmenu majú ľudia, ktorí do konca tohto roka dovŕšia vek 60 rokov, majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a očkovanie proti ochoreniu COVID-19 absolvovali v niektorom z očkovacích centier u nás. Na poskytnutie finančnej pomoci sa budú môcť používať údaje z databázy zaočkovaných osôb, ktorú vedie Národné centrum zdravotníckych informácií.

Peniaze by mali dostávať už v decembri tohto roka. Aj teraz sa však objavilo niekoľko nejasností a pokiaľ sa podmienky neupravia, niektorí zaočkovaní seniori peniaze nedostanú. Ktorí?

Článok pokračuje na ďalšej strane.