Slováci nedôverujú vakcínam proti COVID-19. TAKTO dopadol prieskum!

Najviac s očkovaním nesúhlasia v Bulharsku, Slovinsku a na Slovensku
V Európskej únii účinnosti nových vakcín verí 73,4 percenta obyvateľov. S očkovaním najviac nesúhlasia obyvatelia Bulharska (34 percent sa nechce dať nikdy zaočkovať), Slovinska (33 percent) a potom Slovenska a Maďarska (32 percent). Najmenej obáv z nových vakcín majú občania Malty (41 percent) a potom Írska, Dánska, Talianska, Lotyšska, Holandska a Fínska (nad 30 percent).

V prípade Slovenska však mnohí z opýtaných pripustili, že by zmenili svoj prístup k očkovaniu, keby videli priame dôkazy o bezpečnosti a účinnosti vakcín na už zaočkovaných ľuďoch. Pritom až 66,5 percenta respondentov uviedlo, že pozná ľudí, ktorí mali pozitívny test na COVID-19, a 61,7 percenta pozná ľudí, ktorí ochoreli.

Ľudia chcú viac informácií

Prieskum tiež naznačil, že väčšina respondentov by chcela získať viac informácií o bezpečnosti vakcín proti COVID-19 (56,9 percenta) i o účinnosti vakcín (49,9 percenta). Opýtaní uviedli, že za najdôveryhodnejšie zdroje považujú zdravotníckych pracovníkov, lekárov, zdravotné sestry a farmaceutov (56,6 percenta), národné zdravotnícke orgány (42,6 percenta) a EÚ (20,3 percenta). Za menej dôveryhodné považujú médiá (9,4 percenta), webové stránky (7,8 percenta) a sociálne siete (5,4 percenta).

Približne 60 percent Európanov verí, že jediný spôsob, ako skoncovať s pandémiou, je očkovanie. S týmto názorom však súhlasí iba 40,7 percenta opýtaných Slovákov a 67 percent Slovákov verí, že nové vakcíny boli vyvinuté a otestované príliš rýchlo.

Na otázku v prieskume, či si občania myslia, že EÚ zohrala kľúčovú úlohu, aby sa dostali k vakcíne vo vlastnej krajine, najviac túto možnosť pripustili občania Malty (87 percent), potom Cypru, Portugalska, Írska a Luxemburska (nad 70 percent). Najmenej tomu veria ľudia v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4): Česká republika (49 percent), Maďarsko a Poľsko (55 percent) a Slovensko (56 percent).