Horiace Notre-Dame sa podarilo definitívne uhasiť. Na vnútro chrámu je žalostný pohľad. FOTO

Katedrálu Notre-Dame sa podarilo v utorok dopoludnia úplne uhasiť. V chráme, ktorý v pondelok večer zasiahol silný požiar, sa nachádzali jedny z najposvätnejších kresťanských pamiatok. Vďaka včasnému zásahu hasičov sa podarilo cenné artefakty zachrániť.

Ide napríklad o tŕňovú korunu, ktorej, ako veria katolíci, bola položená na hlavu Ježiša Krista tesne pred ukrižovaním. Tento klenot sa v pondelok podarilo zachrániť z plameňov rovnako ako rúcho sv. Ľudovíta.

Príčina požiaru doteraz nie je známa a vyšetrovanie naďalej pokračuje. Poničenú katedrálu teraz bude strážiť asi stovka hasičov, ktorí budú dohliadať na statiku stavby a bezpečnosť miesta po požiari. Zatiaľ nie je zistená príčina požiaru. Parížska prokuratúra už v pondelok oznámila, že oheň pravdepodobne nevznikol úmyselným zavinením. Podľa nezávislých odborníkov išlo o nešťastnú náhodu súvisiacu s renováciou špičky kostolnej veže. Rektor katedrály biskup Patrick Chauvet uviedol, že všetky protipožiarne opatrenia v katedrále boli v poriadku.

Článok pokračuje na ďalšej strane.