Je rovnaká strata psa ako milovanej osoby? Lekári hovoria, že stopercentne áno. Aké pocity človek prežíva a čo sa s ním deje?

Aký je najobľúbenejší domáci miláčik? Je to stopercentne pes, ktorý je nielen strážcom, ale často i veľkým kamarátom celej rodiny. Aj preto jeho prípadná strata zasiahne každého, koho bol kamarátom.

Skupina vedcov sa rozhodla preskúmať ľudské pocity a porovnať si, ako sa človek vysporiada s odchodom blízkeho človeka a ich psa. Na čo sa prišlo?

Utešovanie nepomáha
Komu niekedy zomrel pes, ten sa stretol s názormi typu “hľaď dopredu”, alebo “musíš žiť ďalej”, či dokonca “veď to bolo len zviera”. Ani jedno z toho ale reálne nijako nepomôže. Sú tu jasné pocity smútku, ktoré nemožno ani zastaviť, ani obmedziť. To je dokonca aj názor skúsených lekárov z oblasti psychológie. Smútok zo straty sa ťažko potláča.

Smrť zvieraťa môže byť aj horšie
V rámci výskumu sa dokonca potvrdil fakt, že niektorí ľudia vnímajú stratu svojho psa viac, než stratu milovanej osoby. Všetko je samozrejme individuálne a hrá úlohu to, kto to bol, ako nám bol blízky, kedy odišiel či ako odišiel. To isté platí aj o psoch. Každý z nás je individuálny a niekto má väčšie puto k ľuďom, iný zase ku zvieraťu.

Článok pokračuje na ďalšej strane.