Mýty a fakty o očkovaní alebo prečo nie je dôvod báť sa očkovania

Je očkovanie nebezpečné? Môže mať moje dieťa po očkovaní trvalé následky? Spôsobuje očkovanie naozaj autizmus? Či už rodičmi ste, alebo vás táto rola ešte len čaká, s témou očkovanie sa skôr alebo neskôr budete potýkať. Ešte predtým sa ale zbavte vplyvu mýtov a neprávd, ktoré tak negatívne ovplyvňujú zdravie celej našej spoločnosti.

Mýtus – Očkovacie látky sú nebezpečné

Fakt – Keďže sú vakcíny podávané ako prevencia proti závažným ochorenia zdravým ľuďom, musí spĺňať najvyššie štandardy bezpečnosti. Áno, s očkovaním sú spojené aj vedľajšie účinky, ako sú napríklad horúčka alebo bolestivosť a opuch v mieste vpichu. Aj napriek tomu, že sú často veľmi nepríjemné, vyhnúť sa vďaka tomu očkovaniu znamená prijatie iného a oveľa závažnejšieho riziká.

Mýtus – Očkovanie by malo byť iba dobrovoľné

Fakt – Význam povinných očkovaní je pre prevenciu ochorení, proti ktorým sú namierené. Z tohto dôvodu sú očkovania povinné. Ak by povinné neboli, došlo by pravdepodobne k poklesu zaočkovanosti s rizikom vzostupu chorobnosti. Napríklad vo Francúzsku, kde očkovanie proti osýpkam nie je povinné a zaočkovanosť proti osýpkam nedosahuje požadovaných 95% (odporúčanie WHO), dochádza opakovane k epidémiám osýpok medzi neočkovanými či neúplne zaočkovanými deťmi.

Článok pokračuje na druhej strane

▼▼▼