Picasso to nebol. Viete, ktorá maliarska legenda navrhla logo Chupa Chups?

Deti ho zbožňujú a často sa s ním odmietajú rozlúčiť aj v dospelosti. Lízatko je geniálny vynález! Viete ale, že maškrta na paličke je na trhu ešte len 60 rokov? Písal sa totiž práve rok 1958, keď barcelonský cukrár Enric Bernat prišiel na spôsob, ako si osladiť život bez ulepených prstov.

Okrúhly „cukrík“ najprv umiestnil na drevenú vidličku, ktorú neskôr vystriedala dnešná palička, a tak vzniklo lízatko, ako ho poznáme dodnes. Existujú ale fakty, ktoré o lízátkách možno neviete. Tu je 7 zaujímavostí o lízatkach:

1 / V roku 1965 sa denne vyrobilo 800 lízaniek, o sedem rokov neskôr to boli už 3 milióny lízaniek za deň. Z jedného cukrára, čo dostal dobrý nápad, sa počet zamestnancov rozrástol na viac ako 2 000.

2 / Hoci majú lízanky Chupa Chups korene v slnečnom Španielsku, v súčasnosti sa predávajú vo viac ako 150 krajinách sveta. Obvykle na ne narazíte aj v tom najmenšom obchodíku.

3 / Lízatko Chupa Chups vsádza na to, čo funguje, a tak je pre neho typický guľatý tvar a vyčnievajúci prstenec ako má planéta Saturn. Tým sa líši od ostatných okrúhlych lízaniek, ktoré bývajú skôr hladké.

Článok pokračuje na druhej strane.