Putin chce ovládnuť migračnú tepnu, varujú Briti. Presúva vojakov do Líbye

Britské spravodajské služby prišli s varovaním, že ruský prezident Vladimir Putin prikázal premiestniť vojenské jednotky aj s ťažkou technikou na územie východnej Líbye. Rusi sa podľa nich snaží získať kontrolu nad hlavnou utečeneckou trasou do Európy, ako informoval denník Daily Mail.

Obavy spravodajských služieb zdieľa aj britská premiérka Theresa Mayová, ktorá uviedla, že sa Rusko snaží v Líbyi vybudovať pevnosť proti Západu. Chce krajinu, rovnako ako predtým Sýrii, využiť a založiť tam vojenské základne.

Briti uviedli, že desiatky agentov ruskej rozviedky a vojakov špeciálnej jednotiek Specnaz podstupujú v africkej krajine tvrdý výcvik.

Generál Haftar ako Putinov spojenec

Rusi výrazne podporujú generála Chalífa Haftara, ktorého moc od roku 2015 narastá a ktorý má pod kontrolou východnú Líbyiu. Haftar zastával vysoké postavenie aj v režime líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Haftar má vlastné jednotky, ktoré si hovoria Líbyjská národná armáda (LNA). Podľa posledných správ ovládajú celú východnú Líbyiu. Poslednú baštu islamistov, mesto Darna, dobyli v júni.

Článok pokračuje na druhej strane

▼▼▼