10 vecí, ktoré zažili len mamičky za socializmu

Materstvo za socializmu nebolo žiadne leháro. Neexistovali opatrovateľky, predpripravené pokrmy ani úplne obyčajné pampersky. Napriek tomu to mamičky a babičky zvládali ľavou zadnou. Čo zažívali mamičky len za socializmu?

Dobroty

Voňavé kakao na raňajky, fialky na cmúľanie alebo limonáda OVONA, takto mamičky odmeňovali svoje ratolesti. Deti žobronil aj o Jesenka, ktoré pôvodne patrilo do čaju alebo kávy. Alebo Vitacit, rozpustný nápoj s príchuťou citrusov, ktorý farbil jazyk, alebo po legendárne žuvačky Pedro. Tie môžete pre svoje ratolesti kúpiť ešte dnes.

Sunar

Predpripravené prokrmy boli v časoch socializmu hudbou budúcnosti. Prelomovým vynálezom pre nerozkojené mamičky sa stal Sunar. Mliečna výživa pre dojčatá sa vyrába už od roku 1950.

Sieťované tašky

Igelitky jednoducho neboli. Preto sa musel aj veľký nákup naložiť do sieťovkye alebo klasickej textilnej tašky. Nešetrili síce dlane, ale o to viac boli šetrné k prírode.

Jasle

Ešte pred tridsiatimi rokmi samozrejmosťou, dnes pomaly rarita. Jasličky zriaďoval stáť a dieťa v nich pobývalo zhruba do veku troch rokov.

Všetko ručne

Nové buď nebolo, alebo sa na to musel vystáť rad. Preto sa výbavička pre deti dedila, recyklovala a opravovala. Alebo jednoducho šila a plietla.

Článok pokračuje na druhej strane.

▼▼▼