10 vecí, ktoré zažili len mamičky za socializmu

Čakacie listiny na byt

Z pôrodnice rovno do vlastného? Dneska ani náhodou. K socializmu ale neodmysliteľne patrili poradovníky na štátne byty, ktoré si mladé rodiny museli vytrpieť. Než na ne prišiel rad, neostávalo nič iné ako bývať u rodičov.

Rooming-in

Pobyt matky s novorodencom v jednej miestnosti je taktiež porevolučnom výdobytkom. Rovnakou výnimkou bola prítomnosť otcov pri pôrode. Nedočkaví oteckovia svoje deti videli po niekoľkých dňoch, a to len z diaľky za oknom.

Hygienické potreby

Vložky neboli najkvalitnejšie a silne prepúšťali. Lepšie mať vložky nekvalitné než žiadne. Z regálov mizla vedľa toaletného papierov a hygienických vložiek taktiež obyčajná vata.

Kočiar

Ulice brázdili kočiare s veľkou korbou, mizernými kolieskami a nulovým odpružením. Zájsť medzi regále sa s ním nedalo. Ten nový závidelo celé susedstvo.

Látkové plienky

Čo by mamičky a babičky dali za klasické pampersky. Výbavička pre dieťatko kedysi tvorila desiatky látkových plienok. Tie sa vyvarovali a v období šestonedelia tiež dôkladne žehlili. Naozajstným vyslobodením sa v 70. rokoch stali automatické práčky.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi.

▼▼▼