Matovič plánuje cez Vianoce tvrdý lockdown a budú ďalšie testovania!

V prvom termíne sa bude testovať celé Slovensko, pričom druhý a tretí dátum sa bude týkať oblastí, kde bol počet nakazených výrazne horší. V poslednom kole antigénové testy využijú tam, kde budú najhoršie čísla. Ústredný krízový štáb má v najbližších dňoch rozhodnúť, či bude akcia dobrovoľná a bez následkov pre tých, ktorí sa jej odmietnu zúčastniť.

Predseda strany OĽaNO však nenechal nič dlžný svojej povesti. ,,Ak uvidíme, že ľudia sa nechcú zúčastniť dobrovoľného plošného testovania, tak budeme stáť pred otázkou, či pôjdeme cestou, ako sme išli predtým alebo si dáme na december lockdown. Ja si myslím, že lockdown je najhoršie z riešení, ktoré berie státisícom ľudí prácu a státisícom detí vzdelanie,“ uviedol na tlačovej konferencií, kde je jasne cítiť skrytú vyhrážku voči občanom.

Aj napriek tomu, že Sulík s ďalším celonárodným pretestovaním nesúhlasí, je povinný zariadiť nákup antigénových testov. Šéf liberálov plánuje zriadiť výberovú komisiu a obstarávanie tovaru mieni zabezpečiť transparentne. ,,Už teraz pozývam zástupcov Transparency International, Zastavme korupciu a zástupcov opozície, takže napríklad pán Fico, pán Pellegrini alebo koho si pošlú, aby mohli na to dohliadať,“ uviedol politik po rokovaní vlády.

Premiér Igor Matovič na svojom Facebooku informoval, čo odporučil vláde Ústredný krízový štáb.
Premiér ďalej naznačil, že testovanie nemusí byť úplne dobrovoľné. Školy sa zrejme do konca roka neotvoria.

“ÚKŠ (Ústredný krízový štáb) odporučil vláde:

1) aby sme aj v ďalších mesiacoch išli cestou maximálnej ochrany zdravia a životov ľudí a tým aj slovenskej ekonomiky

2) aby sme znížili počet pozitívnych prípadov tak, aby sme deti mohli najneskôr po Troch kráľoch dostať do škôl

3) aby sme preto znížili počet pozitívnych prípadov Covid-19 zo súčastných cca 1500 na 500 pred Vianocami

4) aby sme na zníženie počtu pozitívnych prípadov nasadili ešte v decembri masívne testovanie ako výrazne vhodnejšiu formu (menšie finančné náklady, menšie ekonomické dopady, menej nezamestnaných, atď), ako tzv. lockdown, ktorý používa väčšina iných krajín

Áno, aj my na Slovensku veľmi jemnú formu lockdownu máme, ale je to len slabý odvar voči našim susedom – inak povedané – na Slovensku si dnes ľudia môžu vďaka plošnému testovaniu žiť najslobodnejšie v porovnaní s inými.

Na základe odporúčania ÚKŠ dnes vláda prijala uznesenie, kde poverujeme kolegu Sulíka, aby ministerstvo hospodárstva zabezpečilo nákup 16 miliónov testov postupne do konca roka.

Bolo by veľmi fajn, ak by podpredsedami výberovej komisie boli Fico, Pellegrini a Kotleba … aby dostali do rúk reálnu zodpovednosť a mohli miesto hlúpych rečí aj reálne niečím v boji s Covid-19 pomôcť. Najviac sa teším na snahu Fica, ako splní to, čo verejne hlásal – že nakúpi po 2,60 tie isté testy, ktoré nakúpil Bill Gates po 4,30 a my po 3,95 … a hin sa ukáže jeho genialita … alebo, že len a len kecal a prídu na rad opäť len a len výhovorky.

Podstatná časť z nakúpených testov bude k dispozícii na masívne celoplošné a následné opakované lokálne testovania v ohniskách nákazy a druhá časť na testovanie zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach, pacientov, klientov a zamestnancov v DSS (domovoch sociálnych služieb) či bezplatné testovanie v mobilných odberových miestach, ktorých je už vyše 100 po Slovensku k dispozícii každému, kto cíti potrebu poznať svoj zdravotný stav.”