AKTUÁLNE: Od stredy bude povinná karanténa pre všetkých, aj očkovaných, ktorí prichádzajú z týchto krajín!

Preťažené nemocnice, unavení zdravotníci a rekordné počty infikovaných. Ešte sme sa nevysporiadali s deltou a svet hovorí o novej hrozbe – mutácia omikron, ktorá sa začala šíriť z Juhoafrickej republiky.

Nový variant covidu sa v priebehu niekoľkých dní rozšíril z južnej Afriky do európskych krajín vrátane susedného Česka. Podľa epidemiologičky Alexandry Bražinovej je možné, že nový variant omikron je už aj na Slovensku. „Pri jeho rýchlosti šírenia a otvorených hraniciach je pravdepodobné, že ho v najbližších dňoch zachytíme aj u nás,“ povedala.

Juhoafrická lekárka, ktorá ako prvá upozornila na nový variant koronavírusu neskôr pomenovaný omikron, uviedla, že jeho príznaky sú u zdravých pacientov síce „nezvyčajné, ale mierne“. Ako Angelique Coetzee poznamenala pre The Telegraph, tento variant by mohol spôsobiť komplikácie u starších a nezaočkovaných.

Konzílium sa cez víkend radilo o hrozbe novej mutácie na Slovensku. Hlavný hygienik Ján Mikas následne vyzval ľudí, ktorí pricestovali z rizikových afrických krajín, aby sa nahlásili úradom verejného zdravotníctva. Zároveň by mali ostať v 14-dňovej karanténe.

Článok pokračuje na ďalšej strane.