Matka dcére vsugerovala rakovinu, celý život ju držala na vozíku. Matku zavraždila!

Zlom nastal, keď Gypsy začala tajne chodiť na internet, kde navštevovala chatovacie miestnosti. V roku 2012 sa tam zoznámila s 23-ročným Nicholasom Godejohnom, ktorý mal za sebou kriminálnu minulosť aj záznamy u psychiatra. Dee dee niečo vytušila, a tak začala dcéru priväzovať k posteli alebo jej hrozila kladivom. Aj tak sa ale po pár mesiacoch páru podarilo stretnúť sa naživo a mať spolu pohlavný styk.

Práve vtedy začali plánovať, ako sa tyranizujícej matky zbaviť. Ako jediné východisko videli vraždu. A k tej v júni 2015 i došlo. Vtedy v noci si išla Dee Dee ľahnúť, Gypsy Nicka pustila do domu a podala mu lepiacu pásku, rukavice a nôž. Zatiaľ čo ona čakala vo vedľajšej miestnosti, mladík išiel do spálne a Dee Dee v spánku dobodal na smrť. Potom sa dvojica pomilovala a odišla taxíkom do hotela ústrety novému životu.

Keď susedia našli telo mŕtvej ženy a zistili, že Gypsy v dome nie je, sprvu sa strachovali, že ju niekto uniesol. Nakoniec ale vyplávala napovrch škandalózna pravda o celom živote dvoch žien a následnej tragickej dohre.

„Bola som príliš mladá na to, aby som chápala, čo sa deje. K svojej matke som hľadela a verila, že pre mňa robí to najlepšie. Nemala som žiadne pochybnosti. Keď sa teraz pozerám späť, pociťujem smútok, pretože som nemohla robiť veci ako normálny človek, „ spomína dnes dvadsaťsedemročná Gypsy Rose.

Tá si teraz odpykáva trest odňatia slobody na desať rokov za podiel na vražde. Nicholas Godejohn na finálny rozsudok stále čaká. „Nemohla som nikam chodiť, nemohla som jesť, nemohla som mať kamarátov, nemohla som sa hrať vonku, nemohla som robiť nič. Tu vo väzení si pripadám slobodnejšia než doma so svojou matkou. Teray už konečne môžem … proste žiť ako obyčajná žena, „ tvrdí Gypsy.

Dee dee Blanchardovej psychiatri posmrtne diagnostikovali špecifickú formu Münchhausenovho syndrómu, pri ktorom si pacient vymýšľa rôzne ochorenia, neustále sa necháva vyšetrovať a hospitalizovať, pričom mu ide o jediné, získať si pozornosť. Pri Münchhausenovom syndróme by proxy (v zastúpení) pacient prenáša spomínané príznaky na inú, na ňom závislú osobu. V prevažnej väčšine ide o prípady, keď matka zneužíva svoje dieťa. Našťastie nie je syndróm príliš rozšírený, uvádza sa cca 0,4 prípadu na 100 tisíc detí mladších 16 rokov. Nutné je ale povedať, že na veľa takých sa nikdy nepríde.

Münchhausenovmu syndrómu sa hovorí tiež syndróm Barona Prášila a jeho podstatou je predstieranie somatických či psychických ťažkostí. Najčastejšie sa interpretuje ako rokovanie s cieľom získať rolu chorého a kontakt so zdravotníckym personálom. Münchhausenov syndróm by proxy je variantom v pediatrii, kedy starajúca osoba (najčastejšie matka) predstiera, zosilňuje alebo navodzuje ťažkosti u dieťaťa, pre ktoré potom vyhľadá lekársku pomoc a dožaduje sa diagnostického a terapeutického zákroku.

FOTOGALÉRIA: