Za komunistov lepšie nebolo! Kto to tvrdí, tomu dajte prečítať tento článok! Čísla hovoria jasne

Ak je niečo naozaj drahé, tak sú to cigarety a alkohol. Okrem legálnych drog sa Slováci naučili investovať aj do detí.

Kým za Komunistov sa školné neplatilo a krúžky boli zadarmo, dnes si každý musí spočítať, či na bábätko bude mať peniažky.

Za vzdelávanie detí zaplatíme o dve tretiny viac ako pred 25 rokmi. Aj keď sa to nezdá, ale Slováci sa tiež naučili investovať do kultúry a športu. Čo je dobre.

Priemerná mzda v roku 1989 predstavovala 3170 Kčs. Väčšina ľudí ale brala 2830 korún. Dnes je to 953 EUR alebo 28740 korún. Podľa štatistického úradu je priemerná mzda na najvyššej historickej úrovni.

Trebárs také cigarety. V roku 1989 sa fajčili Startky bez filtra. Krabička stála 14 korún a za priemernú mzdu ste si mohli kúpiť 226 krabičiek. Dnes sa fajčí napr Marlboro. Za priemernú mzdu si kúpite približne 272 škatuliek cigariet.

Podobná situácia je u jabĺk. V roku 1989 stál kilogram jabĺk 6 Kčs. Za priemernú mzdu ste si ich mohli kúpiť 528 kilogramov. Dnes stojí kilogram jabĺk cca 1,3 EURA, ale za priemernú mzdu si ich môžete kúpiť viac než dosť.

Čo bohužiaľ výrazne zdraželo, je cena bývania a jeho dostupnosť. V osemdesiatych rokoch bol nájom za byt s dvomi izbami, s kuchyňou a príslušenstvom za 358 korún. Dnes ceny nájmov za vzorový byt 2 + 1 vystrelili nahor.

Najhoršia je situácia v Bratislave. V okrajových častiach metropoly sa nájom za takýto byt pohybuje okolo 450 EUR. To je však úplné minimum. V centre potom za takýto byt dáte niekoľko násobne viav, ani nemrkne.

Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho s priateľmi.

▼▼▼