Slzy a roztrasený hlas! Nakazený taxikár (53) covid-19 prehovoril: ODKAZ lekárom a zdravotníkom!

Slová o anjeloch a plné vďaky! Taxikár (53), ktorý sa pred viac ako mesiacom nakazil koronavírusom a zákerný vírus ho skoro pripravil o život, prehovoril.

Vyčerpaným a roztraseným hlasom a so slzami v očiach z nemocničného lôžka dojemne ďakoval za svoj život lekárom a zdravotníkom z Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe (VFN), kde ho liečia.

Skoro zomrel! Ešte pred niekoľkými týždňami to s 53-ročným pražským taxikárom Robertom nevyzeralo zdravotne vôbec dobre. S vysokými horúčkami a podozrením na zápal pľúc skončil 10. marca v Thomayerovej nemocnici. Odtiaľ ho už s pozitívnym výsledkom na koronavírus previezli v umelom spánku do nemocnice na Karlovom námestí.

Lekári tam zviedli tuhý boj o jeho život. Stav pražského taxikára bol tak vážny, že ho museli napojiť na mimotelový obeh. V praxi systém zvaný ECMO nasáva krv zo žilového obehu, okysličuje ju a vracia späť do tepnového obehu.

Potom pre neho vo VFN začali zháňať experimentálny liek Remdesivir. Kým sa dostal Remdesivir do Čiech, čakali lekári dlhých sedem dní. V utorok 24. marca mu podali prvú dávku lieku.

Článok pokračuje na ďalšej strane.