Čo odhalí noha o vašej štítnej žľaze, cukrovke, cievach či nervoch

Studené nohy

Dlhodobo studené nohy môžu signalizovať problém so štítnou žľazou. Pretože štítna žľaza reguluje telesnú teplotu a metabolizmus, veľké výkyvy v teplote nôh nás upozorňujú na prípadnú zníženú činnosť štítnej žľazy. Chronicky studené nohy môžu byť tiež znakom zlej cirkulácie a slabého prekrvenie nôh.

Znecitlivenie chodidla alebo brnenie

Zrejme všetci z nás sme už niekedy počas nášho života zažili ten pocit, ako keby naše nohy naraz „zaspali“. Ak sa však tento stav vyskytuje častejšie, môže ísť o príznak poškodenia vášho periférneho nervového systému, nazývané aj periférna neuropatia.

V prípade, že sa vás to týka, mali by ste sa okamžite nechať vyšetriť u lekára. Chronicky ZNECITLIVENÉ chodidlá môžu byť totiž spôsobené chorobami ako cukrovka či poškodením pečene v dôsledku alkoholu.

Červené, biele alebo modré palce či celé chodidlá

Červené, biele alebo modré sfarbenie nôh nepredznamenáva nič dobré. Môže sa jednať o Raynaudovu chorobu. Ide o pomerne zriedkavé ochorenie krvných ciev, zvyčajne v palcoch a prstoch nôh. Ak spozorujete podobné zmeny sfarbenia, poraďte sa so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že nejde o nič vážne.

Článok pokračuje na ďalšej strane …