Špičkový dietológ poradil jednoduchú vec, vďaka ktorej vám ubudne z brušného tuku. Za toto mu klienti platia veľké peniaze, vy to máte zadarmo!

A ešte jedna dôležitá vec, ktorú ľudia častokrát ignorujú – soľ a nadmerné solenie je počas chudnutia rovnakým nepriateľom ako cukor a nadmerná konzumácia sladených dobrôt.

Dajte na tieto kombinácie jedál.

Jedálniček na týždeň:

Variácie raňajky (najdôležitejšie jedlo dňa):

  • Ovsené vločky s orechmi, trochou vanilky a hrozienkami – ideálne bez mlieka, masla a medu. Hrozienka môžete pred konzumáciou namočiť do horúcej vody, napučia a budú ešte sladšie.
  • Praženica so zeleninou, môžete na prípravu použiť rastlinný olej, ale v čo najmenšom množstve a ideálne olivový olej.
  • Pečivo si môžete tiež dopriať na raňajky, avšak vymeňte klasický chlieb z kvásku, za nekvasený – napríklad írsky chlieb. Dajte si k nemu kuracie mäso, nízkotučný tvaroh (namiesto syra, ak syr tak s nižším obsahom tuku) a paradajky.
  • Uberte aj na vašej spotrebe kávy. Raz za týždeň si môžete dopriať aj viac šálok, zvyšok týždňa je dobré sa jej vyhýbať, prípadne, dať si len jednu šálku.
  • Zdravé lievance bez múky a cukru – múku vymeňte za zomleté ovsené vločky, zmiešajte ich s nízkotučným tvarohom, vajíčkom a roztlačeným banánom. Namiesto vyprážania ich pripravte v rúre.
  • Takto pripravíte aj palacinky, namiesto múky vyberte ovsené vločky. Pripravte ich na panvici, ktorú najskôr prejdite rozkrojeným zemiakom, palacinky sa nepripália ani bez tuku.

Čo na obed:

  • Ryža je výborná surovina, bohatá na sacharidy, vitamíny a energiu. Najlepšie je hnedá ryža, ktorú si môžete dopriať s kuracím soté, namiesto soli ochucujte sójovou omáčkou a mletým čiernym korením.
  • Dusená kapusta hovädzím mäsom.
  • Pohánka je tiež výborná príloha, ak chcete schudnúť. Zmiešajte ju so zeleninou restovanou na cesnaku a trochou tvrdého syra.
  • Rizoto s hráškom a tuniakom, prípadne kuracím mäsom.
  • Cestoviny z celozrnnej múky s kuracím mäsom, olivami a paradajkami.
  • Plnené kapustné listy mletým mäsom a ryžou – bez ďalšej prílohy.

Variácie desiaty:

  • Pohár ovocia.
  • Upečené jablká s tvarohom.
  • Nekvasený chlieb a tzatziky omáčka.
  • Ovsené vločky sa strúhanou mrkvou a jablkom.
  • Nízkotučný tvaroh s kokosom.
  • Nízkotučný tvaroh s trochou medu a kyslým ovocím.

Čo na večeru:

  • Šalát z kuracieho mäsa a čerstvej zeleniny, pokvapkaný olivovým olejom.
  • Nekvasený chlieb s mozzarellou, morčacie šunkou a paradajkou.
  • Kuracia pečienka restovaná s hrachom a paradajkami.
  • Pečený pstruh na masle so zeleninou.
  • Šalát s orechmi a ľahkou jogurtovou zálievkou.
  • Variácie kapustných šalátov, ale bez majonézy – nahraďte ju jogurtom, prípadne kyslou smotanou s nižším obsahom tuku.

Dôležité je aj to, aby ste sa ani zdravou stravou nikdy neprejedali. Ja radím mojim klientom, aby si na jedlo vždy dali aspoň 15-20 minút času, nejedli nikdy pred počítačom ani televíziou a pokiaľ je to možné, pustili si počas stolovania vážnu hudbu. Je dokázané, že pri nej človek jej pomalšie, jedlo si lepšie vychutná a nemá sklony prejedať sa.