Profesor Krčméry VARUJE Slovákov: Tomuto sa musíme za každú cenu vyhnúť!

Nemecko a Francúzsko si vakcínu zastali s tvrdením, že poskytuje dostatočnú ochranu takmer na všetky varianty.

“Zatiaľ nemáme jednoznačné odpovede o AstraZeneca, keďže touto vakcínou sa zatiaľ zaočkovalo veľmi málo ľudí. Nevieme, či nás chráni, alebo nechráni pred týmito nebezpečnými mutáciami. Pokiaľ sa potvrdí, že nás chráni menej, vtedy musíme všetko urobiť pre to, aby sme tento vírus k nám nedostali,” uviedol Krčméry.

“Jediným zo spôsobov, ako zabrániť prieniku týchto ďalších mutácií, na ktoré účinnosť vakcín nie je zatiaľ známa, lebo je s tým menej skúseností, je urobiť to, čo sme urobili pri prvej vlne, a to, čo urobil Izrael. Izrael urobil syndróm tzv. prázdneho neba. Zavrel vzdušný priestor a urobil to na dva týždne,” vysvetlil profesor.

Astra by sa mala podávať vyučujúcim do 55 rokov. Oslovilo sa ministerstvo zdravotníctva, či nová štúdia zmení niečo na tom, že sa prvými dávkami budú očkovať učitelia do 55 rokov. “Očkovanie považujeme za účinnú prevenciu, účinnosť očkovacích látok prechádza štúdiami a schvaľujú ju oficiálne autority. Prvými dávkami vakcín od tejto spoločnosti sa budú očkovať prioritne učitelia, najmä tí, ktorí vyučujú prezenčne.

Učitelia, ktorí zabezpečujú prezenčnú výučbu, budú po jej príchode na Slovensko uprednostnení pri očkovaní vakcínou od tejto firmy ešte pred pracovníkmi kritickej infraštruktúry,” vyjadrila sa hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.