Právni experti reagujú na Krajčího nápad SMS-priepustiek pri odchode z domu. Považujú to za…

“Obávam sa, že dnes sa u nás ide skôr cestou, čo je technicky možné, to sa spraví. Vzhľadom na obmedzený okruh subjektov, ktoré majú možnosť obrátiť sa na Ústavný súd a krátkosť času sa ráta tým, že žiadna náprava nenastane. Preto sa dlhodobo porušujú viaceré základné práva. Ide o hrubé prekročenie práva,” uviedol Eduard Bárány, čo zhodnotil, ako právnu nehoráznosť.

“Technicky je to možné, ale právne je to strašné. Mám tiež pochybnosti o nutnosti opatrenia vzhľadom na pandemickú situáciu,” poznamenal Bárány. Denne by išlo takmer o milióny SMS správ. Podľa ústavného právnika to bude vyžadovať množstvo kvalifikovaných úradníkov, ktorí by rozhodovali o výnimkách.

Taktiež sa vyjadril aj Vincent Bujňák, ktorý poukázal na to, že opatrenie považuje za výrazný zásah do základných práv a slobôd, taktiež by muselo byť prijaté len v nevyhnutnej miere a na nevyhnutný čas.

“ÚS SR by sa mal vyjadriť, či je v poriadku, že tieto zásahy sú ukladané v takom širokom meradle. Sú tiež pochybnosti, či je opatrenie v súlade s princípom proporcionality, ktorý hovorí o tom, že sa máte snažiť obmedzovať práva a slobody v čo najšetrnejšej miere,” dodal k celej situácii.