Dobrovoľníci vyskúšali VAKCÍNU proti Covid: Toto sú vedľajšie príznaky!

Potenciálna vakcína proti novému koronavírusu, na ktorej spolupracujú farmaceutické firmy Pfizer a BioNTech, môže mať podľa prvotných dát 90-percentnú účinnosť a mohla by byť distribuovaná do krajín už koncom tohoto roka.

Pfizer v pondelok oznámil, že to naznačuje predbežná analýza nezávislej rady na monitorovanie údajov. Tá sa venovala 94 potvrdeným infekciám z takmer 44-tisíc osôb z USA a ďalších piatich štátov, ktorí sa zúčastňujú na štúdii vakcíny. Detaily o týchto prípadoch Pfizer neposkytol, no varoval, že počiatočná miera ochrany sa do konca štúdie môže zmeniť.

Dobrovoľníci, ktorí sa v rámci vývoja novej vakcíny zúčastnili očkovania, prehovorili o tom, ako celý proces prežívali. Vyzradili tiež, ako vyzerajú vedľajšie príznaky a pocity prirovnali k poalkoholickej opici. Uvedomujú si však, že vakcína môže zachraňovať životy.

Očkovanie by malo prebehnúť dvakrát pre spoľahlivý výsledok a Európska únia už teraz zvažuje objednávku 300 miliónov kusov pre členské krajiny. Grendel z OĽaNO ako aj Pellegrini z Hlasu pritom už v auguste uviedli v relácií Na telo, že by vakcína mala byť povinná aspoň pre najrizikovejšie skupiny obyvateľstva.

Článok pokračuje na ďalšej strane.