Chcete mať otvorenú reštauráciu? Musíte otestovať klientov, hovorí Matovič!

Do piatka 13. novembra sa má rozhodnúť o tom, či by prevádzky mali testovať svojich klientov, ak chcú, aby ich mohli navštíviť a oni by mohli mať otvorené. Materiálne by celé testovanie zabezpečoval štát, zdravotníkov by si mali sami zabezpečiť dotknuté subjekty.

Zástupcovia škôl, reštaurácií, hotelov a fitness centier by sa mali s premiérom stretnúť znova vo štvrtok (12. 11.) a v piatok premiér oznámi konečné rozhodnutie.

“Takýmto spoločným úsilím by sme mohli dostať viac slobody,” povedal Matovič. Aby mohli prevádzky zostať otvorené, malo by sa takéto testovanie opakovať každé 3 týždne a prístup do kín, divadiel či plavární by mali iba ľudia s aktuálnym certifikátom. Prvé testovanie by chcel premiér uskutočniť koncom tohto mesiaca.

Igor Matovič na čele ústredného krízového štábu informuje, že nasledovné testovanie Slovenska by sa malo uskutočniť posledný novembrový víkend. Vláda predpokladá náročnú zimu a náročné udržiavanie situácie pod kontrolou.

Práve pre strach z narastania krivky počtu infikovaných sa im tieto pravidelné plošné testovania organizované nie štátom, ale prevádzkovateľmi, zdajú ako najvhodnejší spôsob k spokojnosti oboch strán. Do piatku 13. novembra teda zostáva otázkou, či k takémuto riešeniu reštaurácie, kiná, divadlá, kostoly, školy či sportoviská skutočne pristúpia.

Ak by sa tak stalo, Slováci budú chodievať na územné testovania v pravidelných trojtýždňových intervaloch, zato však “spoločensky vyžití” vďaka otvoreniu hromadných podujatí.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť vo videu: