Prichádza „smrtiaci december“, varujú odborníci. 3 scenáre vývoja pandémie!

V prvej globálnej predpovedi vývoja pandémie COVID-19 podľa jednotlivých štátov Inštitút pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) z Lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity sa predpovedá, že do prvého januára budúceho roka by bolo možné zachrániť takmer 770 tisíc životov pri dodržiavaní fungujúcich opatrení, ako sú nosenie rúšok a dodržiavanie spoločenského odstupu.

Podľa odhadov by kumulatívny počet úmrtí k 1. januáru mohol dosiahnuť 2,8 milióna osôb, čo je zhruba o 1,9 milióna viac ako dnes. V decembri by mohol denný počet úmrtí dosiahnuť až 30 tisíc osôb.

„Táto prvá celosvetová predpoveď vývoja situácie podľa jednotlivých krajín je nielen skľučujúca, ale súčasne ukazuje aj možnosti, ako môžu vlády jednotlivých krajín aj jednotlivci zmierniť dopady pandémie COVID-19,“ povedal Dr. Christopher Murray, riaditeľ inštitútu IHME.

„Čelíme riziku smrtiaceho decembra, a to najmä v Európe, v strednej Ázii a v Spojených štátoch amerických. Avšak vedecké dôkazy sú jasné a nespochybniteľné: nosenie rúšok, dodržiavanie spoločenského odstupu a obmedzenia spoločenských akcií sú zásadne dôležité v prevencii šírenia vírusu.“

Inštitút predpovedá tri možné scenáre:

Článok pokračuje na ďalšej strane.