Záhadná výpoveď Judity obžalovanej z brutálnej vraždy Tomáša († 16). Unikli FOTKY z mobilu tesne pred vraždou!

Judite hrozí 15-ročný trest odňatia slobody, čo je najvyššia trestná sadzba, akú je možné mladistvému páchateľovi trestného činu na Slovensku uložiť.

Vývoj tragického prípadu

16. 5. 2019

Vražda

Na 5. poschodí bytu na žilinskom sídlisku Vlčince v ukrutných bolestiach zomiera študent Tomáš Teličák († 16) rukou vraha, ktorý mu zasadil až 51 rán nožom. Páchateľom ohavného činu mal byť neznámy odpočtár.

20. 5. 2019

Obvinenie Judity

Po pár dňoch nastáva zvrat. Polícia z brutálnej vraždy obviní Juditu. Jedným z najsilnejších dôkazov je nôž dlhý 31 cm s čepeľou 18,5 cm, ktorý našli policajti v Juditinej študentskej izbe. Na noži bola aj krv, ktorá patrila podľa našich informácií Judite a Tomášovi.

23. 5. 2019

Väzba

Sudca Okresného súdu v Žiline poslal obvinenú tínedžerku do väzby. Juditua mala dlane rúk obviazané po zraneniach, ktoré, si podľa predpokladov polície, spôsobila sama pri bodaní. „To, čo sa stalo, je jedno veľké nedorozumenie, neviem, ako k tomu došlo. Tomáš bol môj najlepší kamarát a je mi to všetko neskutočne ľúto,“ vyjadrila sa Judita a ďalej už odmietla vypovedať. Práve tieto slová a teda neznalosť motívu, boli jedným z najdôležitejších dôvodov, pre ktoré ju sudca prvostupňového súdu poslal do väzby.

25. 5. 2019

Luxusné pomery

Prevalilo sa, že Judita pochádza z luxusných pomerov a jej sestra žije v Londýne so synom vplyvného žilinského podnikateľa. Juditina matka Katarína je jediným vlastníkom nadštandardného bývania na 5. poschodí. Podľa susedov si ho mama len z učiteľského platu dovoliť nemohla. Prišla k nemu až po rozchode s Juditiným otcom, keďže s dcérou bývala sama.

9. 10. 2019

Spoveď mamy Tomáša

Tomášova matka Andrea prehovorila so slzami v očiach nad hrobom syna: „Takúto smrť si nezaslúži nikto, je to pre nás nesmierne ťažké, ale stále je to nič v porovnaní s tým, čo sa stalo Tomáškovi,“ povedala.

10. 10. 2019

Pokus o prepustenie

Judita sa už tretíkrát pokúsila dostať na slobodu. Keďže vyšetrovanie sa blíži k záveru, znalecké posudky sú hotové a všetci svedkovia s výnimkou jedného boli vypočutí, existovala možnosť, že sa jej to podarí. Súd však rozhodol, že zostane za mrežami, presnejšie vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Proti uzneseniu o zamietnutí žiadosti podal obhajca obvinenej sťažnosť. Prečo je hospitalizovaná, to komentovať nechcel.

30. 10. 2019

Srdcervúci sloh

Rodičia obete zverejnili slohovú prácu svojho jediného syna Tomáša, v ktorej vidia desivú predtuchu. Spomína svoje plány do budúcnosti. „Chcel by som dosiahnuť veľa úspechov, založiť si rodinu a viesť zábavný a harmonický život. Tiež by som rád cestoval, ale ktovie, aké má osud so mnou plány,“ napísal v slohovej práci.

4. 11. 2019

Záruka za Juditu

Elitná škola – Gymnázium Varšavská cesta – dá záruku za Juditu, že dohliadne na jej správanie v prípade, že bude prepustená na slobodu. Matka chlapca vyzýva pedagógov, ktorí sa zaručili za Juditu, aby sa jej pozreli do očí. Okresný aj krajský súd rozhodli, že obvinená musí zostať vo väzbe práve z dôvodu prevencie, pretože existuje reálna obava, že by brutálny útok mohla zopakovať.

12. 11. 2019

Obžaloba

Policajti ukončili vyšetrovanie, na Juditu prokurátor podal obžalobu z obzvlášť závažného zločinu vraždy.

16. 12. 2019

Tichý protest

Bývalý žiak gymnázia pre nadané deti Eduard Žanony (21), ktorý je zároveň aj známym rodiny obete, sa rozhodol konať a organizuje tichý protest a blokádu Gymnázia Varšavská cesta. Na verejnosť prenikajú mená 4 pedagógov, ktorí sa za Juditu zaručili a na VÚC bola doručená sťažnosť na školskú komisiu na pedagógov gymnázia, ktorí zneužili hlavičkový papier školy a za Juditu sa zaručili.

17. 12. 2019

Súkromní detektívi

Na sociálnych sieťach sa objavil status, v ktorom neznámi autori píšu, že sú súkromní vyšetrovatelia s bohatou praxou, ktorí sa snažia vniesť do prípadu nové svetlo a pokúsia sa pomôcť Judite. „Máte informácie, ktoré ste nikomu ešte nepovedali? Pomôžte Judite, máte jej budúcnosť vo svojich rukách,“ pokračujú neznámi autori s tým, že sú pripravení za informácie, ktoré budú mať kľúčový charakter, vyplatiť odmenu. Právna kancelária Novému Času potvrdila, že služby si objednali Juditini rodičia.

9. 1. 2020

Súd

O 8.30 hod. sa na Okresnom súde Žilina začína proces s Juditou, ktorej ako mladistvej hrozí v prípade uznania viny za obzvlášť závažný zločin vraždy trest v trvaní od 7 do 15 rokov, čo sa v prípade dobrého správania môže znížiť na polovicu. Dnes by mala vypovedať.

Novému Času sa teraz podarilo exkluzívne získať fotky priamo z mobilu Judity, ktoré boli vyhotovené len 15 minút pred vraždou. Zo záberov je evidentné, že dvojica je v dobrej nálade, pričom Tomáš si zajedá jablko a Judita pripravuje v kuchyni čaj. Po chvíli o 15.20 zastrie rukou mobil, aby Tomáš prestal s fotením. O šesť minút neskôr si má Judita vyhľadávať na internete informácie o rastlinách, ktoré kvitnú do jesene. Na tiesňovú linku volá Judita 15.46 so slovami, že jej kamaráta dobodali.

FOTKY 15 minút pred vraždou:

FOTOGALÉRIA: