Šéf Facebooku prehovoril o Kuciakovi († 27) a Čaputovej: To je SILA!

Döpfner: „Je to tragický symbol dôležitosti tejto práce, pretože Ján Kuciak, investigatívny novinár jednej z digitálnych platforiem, ktoré na Slovensku s partnerom prevádzkujeme, bol spoločne so snúbenicou zabitý. A je to následok jeho kritickej investigatívnej práce ohľadom organizovaného zločinu.

Ukazuje to, aké dôležité je, že máme nezávislé vydavateľské organizácie a odvážnych novinárov, ktorí riskujú, aby priniesli na svetlo pravdu. Niekedy je pre niektorých ľudí veľmi žiadané tomu predchádzať – a také veci sa dejú. Máme korešpondenta jedného z našich médií viac ako rok vo väzení v Turecku, Deniz Yücel, on neurobil nič nelegálneho, len nezávisle informoval o veciach, ktoré vláda nechcela v médiách reflektovať.

A to sú príklady, ako dôležitá je nezávislá novinárčina a ako relevantné je mať relevantný udržateľný obchodný model. Pretože jedine keď novinárčina je biznis, mladí blogeri, mladé start-upy a obchodníci sú motivovaní robiť veci a inovovať odvetvie. A len to dokáže udržať pluralitu a diverzitu zdrojov, čo je dôležité. A je to tiež vo vašom záujme … Že Facebook sa jedného dňa transformuje vo vydavateľa, ktorý zamestnáva tisíce novinárov, aby to robil sám. Ja dúfam … Budete prirodzená platforma, ktorá pomôže v tomto ekosystéme generovať peniaze a zachovať túto pluralitu. Inak sa spoločnosť zmení. “

FOTOGALÉRIA: