Šéf Facebooku prehovoril o Kuciakovi († 27) a Čaputovej: To je SILA!

Vražda Jána Kuciaka ukazuje, akú dôležitú úlohu dnes zohráva kvalitná novinárčina a prečo je potrebné ju podporiť. Zdôraznil to Mathias Döpfner, šéf nemeckého vydavateľského domu Axel Springer, a to v rozhovore s Markom Zuckerbergom, riaditeľom Facebooku.

Práve Facebook chce vytvárať novú spravodajskú platformu, aby ľudia mali prístup ku kvalitným správam, ale príliš sa mu nechce za obsah vydavateľov platiť. Aspoň to naznačili rozpaky na priame otázky, ktoré mu Döpfner kládol.

Facebook musí reagovať na nedávno schválenú smernicu EÚ o autorskom práve, ktorá okrem iného hovorí, že by digitálne platformy ako Google alebo Facebook mali platiť za obsah tvorcom alebo vydavateľov. Aj v tomto kontexte napríklad Facebook chystá zmeny v tom, akým spôsobom bude ľuďom sprostredkovávať spravodajstvo.

„Chceme urobiť prostredie pre vysoko kvalitné a dôveryhodné informácie,“ povedal Zuckerberg s tým, že v pláne je úplne nová spravodajská platforma (alebo „feed“), ktorá by mohla byť oddelená od ostatného obsahu. Zatiaľ ale Facebook nemá úplne jasnú predstavu, ako by takáto platforma vyzerala a kto ju bude plniť obsahom. Facebook totiž zatiaľ nemá vlastných novinárov a nie je jasné, či nejakých bude v budúcnosti sám platiť.

V rozhovore so šéfom nemeckého vydavateľstva Axel Springer Mathiasom Döpfnerem naznačil Mark Zuckerberg, že možností je viac. Buď si budú obsah dodávať existujúci vydavatelia alebo televízie, prípadne nezávislí individuálni novinári.

Kľúčovou otázkou je, kto bude tento obsah financovať . A na priame otázky Döpfnera reagoval Zuckerberg skôr vyhýbavo. Buď naznačoval hľadanie modelu financovania, alebo možnosti predplatného. Alebo odvádzal reč inam.

Článok pokračuje na ďalšej strane.