Nádej pre 37 miliónov pacientov: Lekári zrejme vyliečili muža s HIV

Londýnčan, ktorý si želá zostať v anonymite, nevykazuje žiadne známky vírusu ani po 18 mesiacoch od vysadenia antivirotických liekov. Do súčasnej doby je iba druhým človekom po Američanovi Timothym Rayi Brownovi, označovanom práve ako berlínsky pacient, u ktorého po skončenej liečbe nie je vírus HIV detekovaný.

Prípad berlínskeho pacienta

U Browna lekári HIV zistili v roku 1995 a po jedenástich rokoch sa u neho rozvinula ešte leukémia. V roku 2007 a potom znovu v roku 2008 mu lekári v Berlíne transplantovali kostnú dreň od darcu s mutáciou, vďaka ktorej sú nositelia imúnni voči vírusu HIV. Brown ihneď po prvej transplantácii prestal užívať antivirotiká a do súčasnej doby u neho testy neodhalili prítomnosť vírusu HIV.

Brownov prípad vyvoláva na vedeckom poli debatu o to, či berlínskeho pacienta považovať za skutočne vyliečeného, ​​alebo len funkčne vyliečeného, ​​teda v remisii. To je stav, kedy pacient nemá žiadne príznaky choroby, ktorej prítomnosť sa stále predpokladá.
Úspech zaručila zvláštne mutácie

Podobný prípad sa novo stal aj v Londýne. O londýnskom pacientovi je známe, že mu lekári diagnostikovali vírus HIV v tele v roku 2003. Lieky, ktorých úlohou je rozvoj infekcie spomaľovať, ale začal brať až v roku 2012. Dôvod odkladu terapie nebol podľa AP zverejnený. V roku 2012 sa u neho rozvinul Hodgkinov lymfóm, čo je zhubné nádorové ochorenie lymfatických uzlín, a o štyri roky neskôr pacient súhlasil s transplantáciou kostnej drene.

Lekári pod Guptovým vedením sa sústredili na hľadanie správneho darcu pre londýnskeho pacienta, lebo usúdili, že prítomnosť príslušnej mutácie by mu navyše mohla pomôcť v likvidácii vírusu HIV. Hľadanie sa podarilo, pretože darca mutáciu získal po oboch rodičoch. AP poznamenala, že takúto genetickú výbavu, ktorá chráni pred väčšinou vírusov HIV, má asi jedno percento ľudí s koreňmi v severnej Európe.

Vírus sa nevrátil ani po 18 mesiacoch

Londýnsky pacient po transplantácii súhlasil so zastavením antivirotickej liečby, vírus ale aj tak zmizol. Ak sa lieky bežne vysadia, vírus sa v priebehu dvoch či troch týždňov navráti v plnej sile. To sa ale nestalo a ani po 18 mesiacoch testy prítomnosť vírusu neodhalili.

Článok pokračuje na ďalšej strane…