Nádej pre 37 miliónov pacientov: Lekári zrejme vyliečili muža s HIV

Vedcom sa zrejme podarilo vyliečiť druhého človeka nakazeného vírusom HIV, ktorý spôsobuje chorobu AIDS. Prípad však ešte nie je označovaný oficiálne ako „vyliečenie“, ale odborníci ho považujú za ďalší krok k hľadaniu lieku, tvrdí štúdia, ktorá vyšla v odbornom časopise Nature.

Prípad „londýnskeho pacienta“ by mohol znamenať nádej pre 37 miliónov ďalších chorých. Úspech vedcov prišiel viac ako 10 rokov po prvom zdare v liečbe HIV u „berlínskeho pacienta“. U oboch mužov bola vykonaná transplantácia kostnej drene od darcov s vzácnou genetickou mutáciou, uviedla stanica CNN.

Hlavný autor štúdie Ravindra Gupta vysvetlil, že obaja darcovia mali genetickú mutáciu delta 32 génu CCR5, o ktorej bolo preukázané, že je odolná vírusu HIV. „Dosiahnutie remisie u druhého pacienta za použitia podobného prístupu preukazuje, že berlínsky pacient nebol anomáliou a že to skutočne bol liečebný postup, ktorý u týchto dvoch ľudí zlikvidoval vírus HIV,“ uviedol Gupta.

Liečba nie je vhodná pre všetkých

Gupta však upozornil, že tento postup nie je vhodný pre všetkých pacientov, ale ponúka nádej pre ďalšie liečebné postupy vrátane génovej terapie. Londýnsky pacient zostáva pod dohľadom Gupta a jeho tímu, podľa nich je tiež príliš skoro na to, aby určili, či sa im u neho skutočne plne podarilo zlikvidovať HIV.

Článok pokračuje na ďalšej strane…