Najčastejšie nesprávne NOČNÉ návyky, kvôli ktorým PRIBERÁTE na váhe

Naopak, spíte príliš dlho

Nedostatok spánku môže spôsobovať priberanie. Snahu o chudnutie však ničí aj jeho nadmiera. Predstavuje ju desať a viac hodín denne. Počas spánku sa produkuje hormón leptín, ktorý nám dáva najavo, že sme sýti. Je jasné, čo nastane, keď sa dostatočne nevyspíme.

Málo spánku zvyšuje produkciu ghrelinu, pre ktorý máme pocit hladu. Podľa vedcov môže hormóny úplne rozhodiť aj nadmerný spánok, kedy nebudú vedieť, v akom čase sa majú správne vyplavovať. Ideálne je teda spať šesť, maximálne však deväť hodín, čo nám už ale aj tak príde priveľa.

Prebúdzate sa do tmy

V zime je to komplikované, najmä, keď musíte vstávať skoro ráno. Akonáhle sa začne rozvidnievať, nemali by ste sa prebúdzať v tmavej izbe. V štúdii, ktorá vyšla v časopise PLoS One totiž prišli na to, že ľudia, ktorí nemali ráno dostatok denného svetla, mali výrazne vyššie BMI než tí, ktorí hneď po prebudení roztiahli závesy.

A to bez ohľadu na to, koľko jedla zjedli. Podľa štúdie môže 20 až 30 minút denného svetla ovplyvniť vaše BMI. Preto, akonáhle ráno vstanete, roztiahnite závesy alebo žalúzie v celom byte.

Pokračovanie na ďalšej strane.