Mýty a fakty o očkovaní alebo prečo nie je dôvod báť sa očkovania

Mýtus – Očkovanie spôsobuje autizmus

Fakt – Starostlivo vykonané štúdie jasne vyvrátili názor, že očkovacie látky naozaj spôsobujú autizmus. Pretože sa známky autizmu môžu prejaviť v druhom roku života, približne v rovnakom čase, kedy sú deťom podávané niektoré vakcíny, a pretože je príčina autizmu neznáma, premýšľajú niektorí rodičia nad tým, či nie je očkovanie chybou.

Pôvod tvrdenie o súvislosti medzi očkovaním a autizmom pochádza zo štúdie Andrewa Wakefield publikovanej v roku 1998 v britskom časopise Lancet. Štúdia bola tri roky prešetrovaná britskou lekárskou komorou (General Medical Council). Po troch rokoch dôkladných nezávislých výskumov bola štúdia označená za podvrh, jej autor bol usvedčený nielen z plagiátorstva, ale aj zneužitie mentálne postihnutých detí. Následne bol vyčiarknutý z registra lekárov a bola mu odňatá lekárska licencia.

Mýtus – Očkovacie kalendár nie je dôležitý

Fakt – Očkovací kalendár odráža konkrétny výskyt infekčných ochorení v našej krajine a bol vytvorený na základe vedeckých dôkazov a odporúčaní odborníkov. Očkovaním podľa platného očkovacieho kalendára možno predísť vyššiemu počtu ochorení, komplikácií i úmrtiam.

Sestrička ani netušila, že to rodičia malého dievčatka vidia. Jej mama to nevydržala a napísala takýto ODKAZ!

Rozkladanie, odkladanie či odmietanie očkovania môže byť rizikové, pretože deti môžu byť k ochoreniu náchylnejšie po dlhšiu dobu. Kedy by malo byť dieťa očkované, je určené na základe posúdenia toho, kedy je v najväčšom riziku nakazenia daným ochorením a kedy očkovacia látka vytvorí najlepšiu imunitnú odpoveď. V poslednom rade sa vyžaduje zmena v očkovacom kalendári, ďalšie návštevy lekára a teda viac stresových situácií pre dieťa.