Mýty a fakty o očkovaní alebo prečo nie je dôvod báť sa očkovania

Mýtus – Zaočkovanosť spoločnosti je dostatočná

Fakt – Hoci bol dramaticky znížený výskyt niektorých ochorení, ktorým očkovacie látky zabraňujú, alebo ich odstraňujú, stále je očkovanie potrebné na prevenciu bežných infekčných ochorení. Niektoré ochorenia sú tak rozšírené, že voľba neočkovať zvyšuje riziko infekcie. Napríklad nebyť očkovaný proti čiernemu kašľu znamená riziko závažnej a v niektorých prípadoch smrteľnej infekcie. Problém je aj u pneumokokových ochorení, proti ktorým nie je očkovaná úplná väčšina seniorov, ktorí tvoria druhú najpočetnejšiu rizikovú skupinu. Aj keď meningitídy spôsobené pneumokokmi či závažné zápaly pľúc môžu byť pre seniorov aj smrteľné, plošná vakcinácia v tejto rizikovej skupine u nás zatiaľ zavedená nie je.

Očkovanie je tiež nutným nástrojom na prevenciu infekčných ochorení, ktoré sa u nás nevyskytujú alebo sa vyskytujú len v nízkom počte. Vďaka malej zaočkovanosti populácie by sme sa opäť mohli potýkať napr. s osýpkami, mumpsom či detskú obrnou.

Keď sa narodil jej syn, ľudia ho nazývali „monštrum“. O rok neskôr im odhalila všetku pravdu!

Mýtus – Deti dostávajú príliš veľa injekcií

Fakt – Deti môžu obdržať do 2 rokov viac ako 10 injekcií, z čoho bývajú niektorí rodičia zaskočení. Pretože je maternica bez baktérií a vírusov, imunitný systém novorodenca sa okamžite od narodenia stretáva s miliónmi antigénov, proti čomu je počet antigénov obsiahnutý v súčasných moderných očkovacích látkach úplne mizivý.
Ak by všetky vakcíny súčasného očkovacieho kalendára boli aplikované v jeden deň, bola by „zamestnaná“ iba jedna desatina kapacity detského imunitného systému.

Článok pokračuje na druhej strane

▼▼▼