Pre toto nejedia Židia a Moslimovia bravčové mäso! Mnoho ľudí nepozná skutočný dôvod!

Práve preto konzumácia bravčového mäsa spôsobila otravy, ťažké choroby a dokonca aj úmrtia. Samozrejme, ľudia verili že tieto príčiny mali hlbší význam než len ochorenia. Ak telo nevedelo prijať bravčové mäso, tak si mysleli že je v ňom niečo diabolské. Preto bravčové mäso v Koráne zakázali.

Teoreticky a niekedy aj prakticky, sa dá každý zákaz v náboženstve vedecky odvodiť. Židia majú napríklad zakázané jesť aj homáre, kraby a raky. Pretože mäso týchto živočíchov obsahuje ptomaín (mŕtvolný jed). Iné zákony zakazujú jesť mäso predátorov, pretože sú mäsožravce, to znamená že v ich telách je veľa toxínov.

Rovnako sú známe aj legendy a fámy, že ošípané sú ľudia, ktoré boh premenil na zvieratá za trest. No ale je potrebné, aby sa rešpektovali tradície a náboženstvá, pretože nie všetko je možné podložiť vedeckým vysvetlením.

Aké pravidlá dodržiavať pri jedení bravčového:

Ak aj napriek všetkému doteraz uvedenému stále chcete konzumovať bravčové mäso, snažte sa dodržiavať nasledujúce pravidlá:

1. Kontrola teploty varenia
Počas varenia či pečenia mäsa používajte potravinársky teplomer so sondou, aby ste sa presvedčili, že mäso dosiahne optimálnu teplotu v celom svojom objeme. Je nevyhnutné, aby sa v ňom zničili všetky cudzie organizmy. Teplota by nikdy nemala klesnúť pod 62˚C a pri mletom mäse pod 71˚C. Ideálne je riadne dlhodobé varenie v 100˚C vode ako opekanie, kde je ťažšie odmerať teplotu hlavne pri hrubších kúskoch mäsa.

2. Oddelenie od iných potravín
Bravčové mäso držte dôkladne oddelené od ostatných potravín. Jedná sa hlavne o tie, ktoré sa konzumujú surové, ako napríklad zelenina.

3. Dôkladné umývanie rúk
Nezabudnite si vždy dôkladne umyť ruky po narábaní so mäsom. Snažte sa v mäso spracovať naraz, aby ste minimalizovali riziko, že dôjde ku kontaminácií iných potravín alebo kuchynského náradia ako sú nože, krájacie dosky a podobne.

4. Zdravé bravčové
Pri nákupe mäsa uprednostníte také, kde boli prasce chované bez antibiotík, hormónov či iných liečiv. Najlepším výberom je kúpa bio bravčového mäsa, u ktorého je prísny zákaz používania nebezpečných substancií.

5. Nedajte sa oklamať zavádzajúcimi označeniami na obale
Niekedy sa zvyknú na obaloch uvádzať zavádzajúce označenia ako „prírodné“, „z horských oblastí“ alebo „100% slovenské“, ktoré nemajú nič spoločné s užívaním antibiotík. Dôležité sú priame vyjadrenia ako „bez antibiotík“, „bez hormónov“ alebo „bio“.

FOTOGALÉRIA: