Ako sa môžete jednoducho chrániť pred covidom takmer na 100% a to aj bez očkovania? Vedci zistili ako …

Epidemiológovia tu postupne pripúšťali, že je to rozhodne lepšie ako nič, a potom dospeli k záveru, že aj látkové rúška chránia minimálne 70% nositeľa aj jeho okolie.

Nechráni sociálna vzdialenosť, rúška áno
Za istotou sa vedci rozhodli, otestovať aké sú rúška účinné pri blokovaní kvapôčok. Za týmto účelom použili fluorescenčné kvapky vody a anatomicky realistické figuríny, ktoré nosili závoj.

Vybrali dobrovoľníkov, na ktorých sa zamerali  na to, ako sa kvapôčky správajú, keď hovoria alebo kašlú, s rúškom alebo bez neho. Bolo použité chirurgické zakrytie s jedinou vrstvou bavlnenej výplne. Pomocou laserového osvetlenia filmu a UV žiareniu skúmali rozptyl kvapôčok za podmienok s rúškami a bez nich.

Pokusy odhalili, že použité rúška znižujú počet kvapôčok tisíckrát. Ukázali tiež, že v prípade nosenia rúšok nie je dodržiavanie sociálnej vzdialenosti tak dôležité. Naopak to samo o sebe veľmi nepomôže.

Vedci varujú, že ak budete stáť dva metre od kašľajúceho muža bez rúška, veľmi vám to nepomôže. Budete vystavení viac ako desaťtisíckrát väčšiemu množstvu kvapôčok v porovnaní s tými, ktorí stoja o pol metra bližšie, ale s rúškom. „Naše výsledky naznačujú, že rúška vykazujú konzistentnú účinnosť pri blokovaní kvapôčok dychu,“ uviedol spoluautor štúdie Ignazio Maria Viola.