Ján Mikas totiž vysvetlil, že je prakticky nemožné predmetné kontrolovať a kompetentní sa spoliehajú na zodpovednosť Slovákov. Samozrejmou nevyhnutnosťou však bude potvrdenie o negatívnom teste na koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako sedem dní.
Vyhláška v paragrafe 2 bod a zároveň usmerňuje, ako by mali mať zákazníci gastro prevádzok nasadené rúška.
“Vstup a pobyt vo vonkajších aj vnútorných priestoroch prevádzky umožniť len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami; táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov.”
Okrem iného smie konzumácia pokrmov prebiehať výhradne posediačky, pričom samoobshluha je zakázaná a jedlo či nápoje môže zákazníkovi priniesť výhradne personál.
ČO MUSÍME DODRŽIAVAŤ?
- Na terasách neplatí obmedzenie – jeden človek na 15 metrov štvorcových a môže na nich sedieť naraz veľa ľudí.
- Stoly musia byť od seba na terase vzdialené minimálne dva metre.
- Vo vyhláške nie je definované, či môžu sedieť za stolom len ľudia rovnakej domácnosti, podľa hlavného hygienika to nemajú prevádzky ako skontrolovať.
- Pri vstupe do reštaurácie alebo na terasu je povinné preukázať sa negatívnym testom, nie starším ako 7 dní.
- Tak isto je povinné aj prekrytie horných dýchacích ciest. Zosadiť si rúško je možné len pri konzumácii.