Šokujúci návrh: Štát nám chce nazerať na účty! Neuveríte, kto všetko si bude môcť pozrieť váš zostatok!

Štát by mal nahliadať do bankových účtov fyzických a právnických osôb a sledovať zostatky na nich. Slovenské ministerstvo vnútra chce opatrením zakročiť proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Dotknúť sa to však má aj osôb, ktoré z trestnej činnosti nie sú podozrivé. Návrh ide nad rámec príslušnej európskej smernice.

Pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu sú vážnymi spoločenskými fenoménmi. Koordinovaný boj proti nim sa sleduje aj na centrálnej úrovni Európskej únie. Členské štáty v snahe potierať toto konanie musia nasledovať smernice, ktoré sú pre ne záväzné, čo sa týka dosiahnutia výsledku, no formu a metódy necháva Brusel v kompetencii jednotlivých vlád.

Chystaná reforma, ktorá je zahrnutá do plánu obnovy, umožní prístup k týmto informáciám polícii, súdom aj tajným. Uvidia nielen koľko máte na účte, ale aj aké úvery splácate.

Kto získa prístup k vašim účtom?
-kriminálna polícia, finančná polícia a inšpekčná služba Policajného zboru
-orgány činné v trestnom konaní alebo súd
-Kriminálny úrad finančnej správy Slovenskej republiky
-SIS
-vojenské spravodajstvo

S návrhom má už v jeho príprave problém strana SaS. ,,Nesúhlasíme s vytvorením centrálneho registra účtov, v ktorom majú byť údaje o zostatkoch na bankových účtoch ľudí a firiem. Ambícia viesť prehľad o zostatkoch na účtoch ide nad rámec európskej smernice a v žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť s takýmto zásahom do slobody jednotlivca,“ uvádza sa na ich facebookovej stránke. Marián Viskupič upozornil, že ak návrh prejde, saskári sú pripravení obrátiť sa na Ústavný súd SR.