Mladík v 18 rokoch nabúral do auta dievčaťa. Tá ihneď po nehode podľahla. Pri ohliadke držala v ruke lístok s odkazom. Budete plakať až zistíte, čo na ňom bolo napísané

Ide o opis príbehu iného dievčaťa, ktoré bolo zabité opitým mladým vodičom. Ide o prepísané vyjadrenie toho, čo sa vlastne stalo. O to šokujúcejšie je, že podobný príbeh túto obeť zaujal natoľko, že si ho vytlačila a mala ho vo vozidle pri sebe. A čo sa na ňom píše?

Milá mamička,
Išla som na večierok, kde som poslúchla tvoju radu a nepila alkohol, keď som autom. Tomu som sa vyhýbala a pila som iba nealko. Ako kvôli tvojim radám a preto, že viem že sú dobré, tak aj preto, že som následne nechcela vo vozidle ohroziť ani seba, ani nikoho iného. Viem, že ti na mne záleží a preto som ťa poslúchla aj v druhej veci – aby som prišla skoro domov. Nasadám, štartujem automobil a vyrážame.

Cestou premýšľam nad tým, že tvoje rady sú vždy mienené dobre a že chceš, aby som sa bezpečne vrátila domov k tebe. Zrazu sa mi stalo niečo, čo som nečakala. Bola som na hlavnej ceste, ale zrazu do mňa zboku veľkou silou narazilo iné auto. Auto vodiča, ktorý mi nedal prednosť a doslova to do mňa napálil.

Teraz som zaseknutá vo vozidle. Nemôžem sa hýbať a všade je veľa krvi. Nepočujem tlkot svojho srdca, ani svoj dych. Počujem slová policajta, ktorý hovorí, že vodič-vinník je pod vplyvom alkoholu. Cítim na svojom tele snahu záchranárov mi opäť nahodiť srdce a životné funkcie. Po desiatkach minút svoj boj vzdávajú a ja počujem len čas udávajúci dobu mojej smrti. Už sa domov nikdy nevrátim.

Chcem ti povedať, že som sa skutočne správala zodpovedne, medzi nezodpovednými ľuďmi. Medzi radom tých, ktorí tiež prišli svojím vozidlom, nepočúvli rady svojej mamičky a potom sadli do auta a išli domov. A jeden taký krížil aj moju trasu. Život bohužiaľ nie je spravodlivý. Ten, čo bol opitý, vyviazol skoro bez zranení. Snaž sa aspoň o to, aby dostal na súde vysoký trest. Ja som bola odsúdená k tomu najvyššiemu.

Pozdravuj odo mňa celú našu rodinu. Otca, i mojich bratov. Snaž sa aj naďalej všetkým vštepovať, že jazda pod vplyvom alkoholu je zlá. Ja som ťa poslúchla, ale je tu veľa ďalších, ktorí nie. Tí nedávajú na rady svojich rodičov a následne zničia životy všetkým okolo. Sebe, svojej rodine, a v mojom prípade aj vám všetkým, ktorých som toľko milovala. Je mi ľúto, že sú ľudia tak nezodpovední a zlí. Prečo nie sú vychovaní tak dobre, ako ja – a to len vďaka tebe. Maj sa pekne, odchádzam …