Trestné oznámenie na Igora Matoviča: Za TOTO podľa zákona hrozia až 3 roky!

Ako iste viete, šírenie poplašnej správy je u nás definované ako trestný čin. Známy slovenský spisovateľ Gustáv Murín sa rozhodol podať na premiéra Igora Matoviča trestné oznámenie.

Murín spolupracoval so Slovenským rozhlasom, napísal rozhlasové hry, autorsky aj účinkovaním prispel k viacerým televíznym reláciám. Najväčší čitateľský ohlas zaznamenala jeho „Mafiánska séria“.

Spisovateľ Gustáv Murín je presvedčený o tom, že tieto vyjadrenia sú šírením poplašnej správy v tom najnevhodnejšom období. Ľudia po inkriminovanej tlačovke údajne spanikárili až natoľko, že sa v húfoch vrhali do obchodov s cieľom zásobiť sa, pričom živnostníci a malí podnikatelia prepadli obrovskej panike. Pokiaľ by totiž prísne nariadenia platili ešte dlhé mesiace, mnohé osoby by prišli o živobytie, čo by mohlo spôsobiť nárast krachov a samovrážd.

Podstata trestného činu naplnená?!
„Uvedená osoba sa uvedeného činu dopustila verejne na Tlačovej besede Úradu vlády SR vysielanej v priamom prenose TA3 dňa 1. 4. 2020. Že ide o trestný čin potvrdzujú následné vyjadrenia celého spektra verejne činných osôb: politikov, politológov, komentátorov,“ uvádza sa v oznámení.

Hromadné nákupy sa momentálne stávajú kritickým ohrozením predavačiek i všetkých návštevníkov obchodu, preto je vraj nanajvýš nevhodné podobným spôsobom strašiť verejnosť. „Omnoho horšie vzhľadom k ohrozeniu štátu je, že táto poplašná správa zbavila nádejí desaťtisíce drobných a stredných podnikateľov, kde uvedená osoba zneužijúc zodpovednú funkciu nezodpovedným vyhlásením o nemožnosti ich podnikania na celý ďalší rok navodila možnosť z uvedeného šoku vyplývajúcich bankrotov firemných, aj osobných, osobných tráum až samovrážd. Rovnaké sa vzťahuje k športovým a kultúrnym inštitúciám, ktoré už teraz krachujú a poplašná správa p. Matoviča im dala ďalší impulz,“ tvrdí Murín.

Zákon pritom hovorí jasnou rečou – paragraf zaoberajúci sa vážnym znepokojením ľudí v krízovej situácii štátu je neúprosný a autorovi poplašných správ podľa platných noriem môže v prípade dokázania viny hroziť šesť mesiacov až tri roky odňatia slobody.

FOTOGALÉRIA: