Fico znovu na čelo vlády? Budúca prezidentka Čaputová povedala jasnú podmienku!

Budúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová by znovu volila Roberta Fica premiérom, ak by jeho vláda po budúcich voľbách mala v parlamente väčšinu. Ústavným sudcom ho ale nevymenuje. Chce sa okrem iného zasadiť o očistenie justície, obmedzenie politických tlakov a obnovenie dôvery vo verejnú správu a politiku. 

Šéfa najsilnejšej vládnej strany Smer-sociálna demokracia Fica by Čaputová volila opäť predsedom vlády, ak by vyhral budúce voľby. „Ak by dokázal mať väčšinu v parlamente, rešpektovala by som vôľu voličov,“ uviedla Čaputová. Ústavným sudcom ale Fica nevymenuje, lebo „dôležitým atribútom výkonu tejto funkcie je nestrannosť a nezávislosť“.

Fico vlani odstúpil z funkcie predsedu vlády kvôli politickej kríze po vražde novinára Jána Kuciaka, ktorej vyšetrovanie ukázalo na prepojenie kontroverzných podnikateľov s expremiérovými spolupracovníkmi. Práve v čase tejto krízy sa Čaputová rozhodla podľa svojich slov vstúpiť do politiky a zasadiť sa o systémové zmeny.

Čaputová uviedla, že chce ako prezidentka viesť aj so svojimi odporcami a názorovými oponentov vecnú debatu. „Budem veľmi rada, ak budeme schopní sa odosobniť od možno osobných výhrad,“ uviedla. Chce presadiť konštruktívny a „pokojnejší štýl komunikácie ako strašenie, hrozby a zvyšovanie hlasu“.

Článok pokračuje na ďalšej strane.