V Európe sa prvýkrát objavili nebezpečné opičie kiahne. Hrozí pandémia?

Tri prípady nakazených opičími kiahňami sa objavili minulý mesiac vo Veľkej Británii, bolo to prvýkrát v rámci Európskej únie. Dvaja ľudia si chorobu priviezli z Nigérie, kde vlani vyčíňala epidémia, tretím infikovaným je zdravotník, ktorý jedného z pacientov ošetroval.

Britská vláda sa rozhodla nájsť všetkých, ktorí prišli s chorými do kontaktu, aby zabránila prípadnej pandémii. Čo sú opičie kiahne a máme sa ich obávať?

Názov opičie kiahne je trochu zavádzajúce. Choroba sa síce prenáša kontaktom s opicami, ale aj s veveričkami a hlodavcami. Vírus je šírený aj uhryznutím či poškriabaním od infikovaného živočícha.

„Opičie kiahne sa vyskytovali predovšetkým na geograficky obmedzenom území desiatich štátov Afriky, vlani bola zaznamenaná historicky najväčšia epidémia v Nigérii. Do tej doby nebol v tejto krajine žiadny zdokumentovaný prípad opičích kiahní,“ opísal epidemiológ Rastislav Maďar. V minulom roku v Nigérii zomrelo na opičie kiahne šesť ľudí.

V roku 2003 sa objavil prípad nákazy aj v USA. Väčšina postihnutých sa nakazili od afrických hlodavcov dovezených do zeme. V rámci EÚ bol v tomto smere pokoj. Až doteraz.

Smrteľný priebeh najmä u detí

„Choroba začína horúčkou, bolesťou tela a veľkou únavou. Za jeden až tri dni nasleduje vyrážka na tvári podobná kiahňam, ktorá sa môže – ale tiež nemusí – rozširovať ďalej. Môže sa vyskytnúť aj v ústach, na genitáliách alebo v očiach,“ opisuje Maďar.

Článok pokračuje na druhej strane.

▼▼▼