Test č.1: Voda
Naberte polievkovú lyžicu ryže a nasypte ju do misky s vodou.
Ak ryža klesne na dno, je prirodzená. Pokiaľ zostane plávať na hladine, pravdepodobne sa jedná o umelú ryžu.
Test č.2: Oheň
Pokúste sa zapáliť pár zrniečok ryže. Keď nehorí, ryža je pravá. Ak však začnú horieť, to naznačuje, že takáto ryža je falošná.
Test č.3: Drvenie
Rozdrvte ryžové zrná. V prípade, že vám vznikne len biely prášok, ide o prírodnú ryžu. Ak okrem prášku zbadáte aj žlté škvrny, zrejme sa jedná o umelú ryžu.
Test č.4: Pleseň
Uvarte hrsť ryže a umiestnite ju do misky, ktorú necháte niekoľko dní voľne položenú v kuchyni na svetlom mieste. Ak sa po čase na nej vytvorí pleseň, ide o pravú ryžu. Pokiaľ ani po dlhej dobe nesplesnivie, je to pravdepodobne ryža umelá.
Uvedené testy sú jednoduché a ľahké. Odporúčame vyskúšať niekoľko z nich súčasne, pretože iba jeden nemusí vždy spoľahlivo určiť výsledok. Napríklad aj pravé ryžové zrnká môžu niekedy plávať na hladine.
Dúfame, že vám tento článok pomôže ochrániť vaše zdravie tým, že odhalí pôvod ryže, ktorú sa chystáte konzumovať. Nezabudnite zdieľať článok so svojími priateľmi.