SÚD ROZHODOL v prípade vraždy Kuciaka: Prvé slová rodičov zavraždeného Kuciaka a jeho snúbenice.Fuj nášmu súdnictvu!

Špecializovaný trestný súd vydal rozsudok vo veci vraždy Jána Kuciaka.

Alena Zsuzsová je obvinená z objednania vraždy Jána Kuciaka, ako aj z objednania vraždy prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho v Pezinku.

Súd podľa Senátu Ruženy Sabovej označil Alenu Zsuzsovú vinnou z vraždy a organizovania objednávky vraždy a odsúdil ju na 25-ročné väzenie.

Prvostupňový súd oslobodil Mariana Kočnera z obžaloby z vraždy Jána Kuciaka, ako aj z objednávania vrážd prokurátorov.

Všetky obžalované osoby boli oslobodené zo žaloby spojenej s plánovaním úkladnej vraždy Daniela Lipšica.

Umiestnili ju do väzenia na výkon trestu s maximálnym stupňom dozoru. Na tri roky bude pod dohľadom ochrancov.

Spolu so Zsuzsovou odsúdili za prípravu vraždy Žilinku aj Dušana Kracinu na osem rokov odňatia slobody, za to, že pomáhal pri plánovaní vraždy Žilinku.

Zsuzsová sa snažila ochrániť Kočnera.

Súd opäť zdôraznil, že obvinenie môže byť podložené len dôkazmi, ktoré jednoznačne dokazujú vinu, pričom s najvyššou možnou mierou musia potvrdiť, že obžalovaný je osobou, ktorá spáchala trestný čin.

Sudcovia pri Kočnerovi sa nedostali k jednoznačnému záveru, vysvetľuje Sabová.

Senát jednoznačne preukázal vinu Zsuzsovej a Kracinu, ktorú potvrdili najmä výpovede Zoltána Andruskóa. Súd nezistil žiadnu zámernú motiváciu jeho vyhlásenia, čo potvrdil aj vzhľadom k tomu, že je kajúcnikom.

Súd si myslí, že Zsuzsová si objednala vraždy preto, aby si zachovala stály príjem od Mariana Kočnera, na ktorom bola finančne závislá.

Domnieva sa, že činnosti, ktoré robila počas Kočnerovho chrbta, robila bez jeho vedomia. Údajne sa Kočnerovi mohla chváliť Andruskóom alebo ďalšími, aby dodala svojim objednávkam určitý dôležitý význam, aj keď o nich nemusel vedieť. Dotklo sa to aj správ z Threemy.

Súd konštatoval, že komunikácia medzi Zsuzsovou a Kočnerom bola robustná, ale všetky zaznamenané konverzácie neobsahovali žiaden náznak, ani indíciu, že by sa v roku 2017 stalo niečo, čo by naznačovalo, že Kočner objednal u obžalovanej akýkoľvek konkrétny skutok.

„Prípad bude pokračovať“

Ide o najväčší kriminálny prípad v dobe samostatného Slovenska, ktorý v roku 2018 viedol k masovým protestom a k úpadku vlády Roberta Fica.

Proti rozhodnutiu sa pravdepodobne strany sporu odvolajú a prípad bude preštudovaný aj Najvyšším súdom.

Ten by mohol potvrdiť trest, zmeniť ho, ale napríklad aj vrátiť prípad na špecializovaný súd.

Zsuzsová je od septembra 2018 väznená. Nebola prítomná pri vynesení rozsudku, pretože požiadala o pojednávanie bez jej účasti.

Čakanie na rozhodnutie Najvyššieho súdu bude trvať niekoľko mesiacov. Kým nový senát dôkladne preskúma prípad a odovzdá svoje rozhodnutie, môže to trvať aj rok, alebo ešte dlhšie.

„Kočner zostáva zatvorený“

Kočner pozeral pred seba bez prejavenia emócií a vypočul si verdikt. Bol oslobodený vo všetkých bodoch okrem neoprávneného ozbrojovania.

V tejto oblasti špecializovaný súd len potvrdil to, čo bolo už povedané pred takmer troma rokmi.

Marian Kočner je momentálne vo väzení kvôli prípadu zmeniek televízie Markíza. Je za mrežami od júna 2018 a odsúdili ho na 19-ročný trest.

Nové rozhodnutie

Súčasný trojčlenný senát je okrem sudcu Jozefa Piknu v rovnakom zložení, aké mal v septembri 2020. Vtedy však Kočnera a Zsuzsovú oslobili s tým, že ich vina nebola jednoznačne dokázaná.

Verdikt v kauze Kuciak bol vynesený len dva dni po narodeninách Mariána Kočnera, ktorý oslávil svoje 60. narodeniny. Zavraždený Kuciak by v ten istý deň oslávil svoje 33. narodeniny.

Kočner prijal rozsudok súdu bez prejavov emócií. Pred týždňom žiadal sudcov, aby pri jeho veci nekonali pod vplyvom verejného názoru.

„Vážená pani predsedníčka, vážení členovia senátu, dúfam, že medializácia tohto prípadu, politika a emócie zostali za dverami súdnej siene a že budete rozhodovať na základe nespochybniteľných dôkazov,“ ukončil Kočner presne pred týždňom svoju trištvrte hodiny trvajúcu záverečnú reč.

Zdôraznil v nej, že od samého začiatku kauzy ho médiá označili ako možného vinníka, napriek tomu, že údajne proti nemu neexistujú žiadne dôkazy.

Sudca sa snažil ukázať, že Kuciak bol iba jeden z mnohých novinárov, ktorí o ňom počas jeho medializácie písali. Presvedčil ich, že vyšetrovací novinár v skutočnosti neohrozil jeho záujmy.

Naopak, dozoroví prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš zdôrazňovali, že podľa logiky nik iný ako Kočner nemal motív na objednávku vrážd osôb, o ktorých hovorí obžaloba. Tá sa vzťahuje aj na investigatívneho novinára a prípravu vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

„Je to tragický príbeh dvoch omylom a morálne zneuctených ľudí, ktorí boli presvedčení o výnimočnosti jedného z nich a o ich práve na moc a uznanie, čo viedlo k tomu, že od leta 2017 sa rozhodli fyzicky odstrániť niekoľko najväčších kritikov,“ uviedol prokurátor Harkabus v záverečnej reči.

Kuciak písal o záhadných obchodoch Kočnera, zatiaľ čo Žilinka na špeciálnej prokuratúre zveril prípad Technopol Servis vyšetrovateľom, ktorí mali s Kočnerom blízke väzby. Zároveň jeho činnosť viedla k obvineniu Kočnera v prípade Donovaly.

S Lipšicom mal Kočner dlhodobé nezhodné názory, čo sa prejavilo aj v prípade, keď Lipšic ako advokát zastupoval opačnú stranu v prípade Technopool Servis. Šufliarskeho Kočner poznal, ale nedarilo sa mu prostredníctvom neho ovplyvňovať svoje kauzy cez generálnu prokuratúru.

Rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nerozumejú verdiktu súdu v prípade ich vraždy. Súdnu sieň opustili ešte počas vyhlasovania rozsudku, ktorým Špecializovaný trestný súd (ŠTS) spod obžaloby oslobodil podnikateľa Mariana Kočnera.

„Absolútne nechápem. Zsuzsová odsúdená, Kočner nevinný,“ skonštatoval otec Jána Kuciaka. Rodina zavraždených je z rozsudku sklamaná. „Fuj nášmu súdnictvu,“ povedala mama Martiny Kušnírovej. Vulgárne tiež zanadávala.

Kuciakovci sa podľa vlastných slov voči rozsudku odvolajú. „To nemôže takto zostať,“ povedal Kuciakov otec.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, ktorý je zase poškodeným v prípade prípravy vrážd prokurátorov, reagoval tým, že uvedomenie si, že mohol byť predmetom úvah o fyzickej likvidácii, zásadne zmenilo život jemu i jeho rodine. „Čo sa však nezmenilo a nikdy sa nezmení, je to, že nieto tej sily, ktorej by sa napriek neprestajnej snahe podarilo urobiť ma niekým iným,“ podotkol na sociálnej sieti.

Niekdajší prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky, ktorý je tiež jedným z poškodených, sa o rozsudku dozvedel z médií. „Súdne rozhodnutie rešpektujem. K trestnej veci sa vyjadrím po doručení písomného vyhotovenia rozhodnutia,“ uviedol.

Podnikateľa Mariana Kočnera v piatok ŠTS oslobodil spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Alena Zsuzsová je vinná. Súd jej vymeral 25-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.