AKTUÁLNE: Fica nebudú môcť stíhať väzobne. Chýbali dva hlasy! Drsný Matovičov odkaz a slová o úplatkoch!

Parlament má za sebou zrejme jedno z najsledovanejších hlasovaní za poslednú dekádu. Poslanci v pléne rozhodovali o tom, či vydajú lídra Smeru-SD Roberta Fica súdom, ktoré by mohli rozhodnúť o jeho ďalšom osude v kauze Súmrak.

O predbežnom výsledku hlasovania a parlamentnej matematiky sa do poslednej minúty nedalo predpovedať vôbec nič. Poslanci sa však nakoniec uzniesli, že Fica nakoniec na ďalšie konanie orgánom nevydajú. Koalícii chýbali 2 hlasy. Reakcie sú pomerne ostré.

Poslanci nesúhlasili s vydaním Roberta Fica na väzobné stíhanie. V pléne bolo pri hlasovaní prítomných všetkých 150 poslancov. Návrh podporilo 74 zákonodarcov, proti bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo osem.

Návrh podporili poslanci všetci koaličných strán SaS a Za ľudí. Z poslaneckého klubu OĽANO hlasovali za všetci, okrem Romany Tabak, ktorá nehlasovala a Katarína Hatráková, ktorá sa hlasovania zdržala. Ak by obe návrh podporili, Fica by parlament vydal.

Návrh by prešiel aj v prípade, keby zaň zahlasovali aspoň dvaja poslanci Sme rodina, no neurobil tak ani jeden z nich. Všetci sa zdržali, podobne ako aj bývalý poslanec za OĽANO Ján Krošlák.

Článok pokračuje na ďalšej strane.