Bude očkovanie proti COVID-19 povinné? Minister zdravotníctva reaguje!

Rusko prichádza s vakcínou Sputnik V, ktorá by mala byť vhodnou protilátkou proti koronavírusu. Aj keď si Rusi tvrdia svoje, európski a americkí odborníci s nimi až tak nesúhlasia.

Rusi údajne nedokončili tretiu fázu klinického testovania, čo robí vakcínu menej bezpečnou. „Je nemožné zistiť, či je ruská vakcína naozaj účinná, bez zverejnenia vedeckých dokumentov, ktoré môžeme analyzovať,“ vysvetlil špecialista v odbore epidemiológie a infekčných chorôb na univerzite v Nottinghame Keith Neal.

„My máme asi šesť vakcín. Takže keby sme chceli riskovať, že ublížime veľa ľuďom, alebo im dáme niečo, čo nefunguje, tak by sme to mohli pokojne začať robiť budúci týždeň. Tak to ale nefunguje,“ reagoval na Rusko americký epidemiológ Anthony Fauci.

Odborníci sa zhodli na jednom, vakcína by sa mala do obehu dostať koncom roka, alebo až v januári. Podľa slov ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sa povinné očkovanie na Slovensku neplánuje.

„Budeme robiť kvalitnú osvetovú kampaň, kde vysvetlíme výhody očkovania. Budeme apelovať na to, že keď ľudia nebudú očkovaní, tak sa budú musieť nechať testovať. Napríklad situácia, keď by niekto chcel byť operovaný na plánovaný zákrok, tak by musel dokázať, že nie je šíriteľom ochorenia.

Buď negatívnym testom alebo zaočkovaním. Keď bude niekto chcieť cestovať do zahraničia, tak opäť pri návrate bude musieť uhradiť test, alebo bude zaočkovaný,“ tvrdí.