Slováci budú môcť po koronakríze cestovať, ale len s immunity passport. ČO TO JE?

Základom je uskutočnenie rýchlotestov, ktoré by preukázali pozitívne výsledky na protilátky. S týmito výsledkami by ľudia mohli opustiť karanténu skôr, ako ostatní. Výsledky vlastne preukážu vytvorenie imunity na daný vírus.

Prostredníctvom masových pozitívnych testov by krajiny mohli uvoľniť prísne opatrenia, ktoré postupne zavádzali. S podobnými testami by bolo možné cestovať po svete skôr, ako to predpokladajú vlády mnohých krajín.

Testy by mohli byť dostupné na pultoch väčšiny lekární a taktiež na Amazone. S testami chce začať Spojené kráľovstvo. Boris Johnson ich už objednal niekoľko miliónov. Podobné testy už na trhu niekoľkokrát boli, no museli byť vrátené naspäť do Číny kvôli nesprávnym testovacím schopnostiam.

Okrem Spojeného kráľovstva chce s testami začať aj USA, kde federálna vláda chystá hromadné rozdávanie osvedčení vyliečeným ľuďom. Popredný americký odborník na infekčné choroby, Anthony Fauci, tvrdí, že sa vyliečení človek môže opäť nakaziť.

Aj napriek tomu sa federálna vláda chystá rozdávať množstvo testov na protilátky, ktoré sú aktuálne preverované Úradom pre potraviny a liečivá.

Aj napriek niekoľkým obmedzeniam a pochybnostiam odborníkov, budú možno o pár týždňov výsledky spomínaných testov priepustkami do iných krajín.