PRAVDA o hereckých platoch počas karantény: Vláda sa vyjadrila k téme!

Zabezpečenie núdzovej podpory pre umelcov je jednou z priorít, ktorej sa bude venovať nová ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Reagovala tak na výzvu osobností v audiovízii, ktoré sa na ňu obrátili s prosbou o pomoc pri snahe preklenúť likvidačné obdobie spôsobené šírením koronavírusu.

„Výzvu filmárov evidujem. Zabezpečenie núdzovej podpory pre kultúru bude jednou z prvých vecí, ktorými sa budem nielen ja, ale aj moji kolegovia vo vláde zaoberať,“ uviedla v stanovisku Milanová.

Je preto pravdepodobné, že umelcom bude vyhovené pri prideľovaní podpory prioritne. Keďže mnohí ľudia chápu žiadosť tak, že sa o peniaze hlásia takí ľudia, ktorí sa len prednedávnom ukazovali na oči v drahých róbach a hodinkách za tisíce eur, ide o mimoriadne pálčivú tému. Výzva však zahŕňa okrem hercov či spevákov aj veľké množstvo pomocných pracovníkov – zvukárov, strihačov, kameramanov a podobne.

Podľa slov Juraja Kemku (44) však práve divadelní herci neostanú ani zďaleka bez peňazí: “Ešte sme sa nerozprávali o tom, že ako to bude s nejakou výplatou počas tejto karantény, ale my sme platení aj od VÚC, aj cez júl a august, takže ja predpokladám, že ten plat z divadla budem mať,” prezradil v mimoriadnom vysielaní TV Markízy.

Pravdou však je, že výzvu vláde podpísali najmä neherci, ktorí sa pohybujú v umeleckej audiovizuálnej sfére. Na ich stranu sa postavil aj Kemka: “Oveľa horšie, a verím tomu, že aj existenčne, sú na tom ľudia, ktorí sú na voľnej nohe a sú odkázaní na naše divadlá. Pre nich to môže byť naozaj veľmi komplikovaná a zlá situácia,” dodáva herec, ktorému už podľa vlastných slov chýba javisko a živí diváci.