Platy si NEZNÍŽILI, pre krízu chcú siahnuť na 13. dôchodky! Štát bude môcť sledovať ľudí!

Parlament dnes schválil lex korona. Ide o zákon týkajúci sa možnosti sledovania podozrivých ľudí z nákazy novým koronavírusom prostredníctvom mobilných telefónov štátom. Legislatíva sa týka tiež zmien v súdnictve.

Ako informuje TA3, poslanci o tom rozhodli v skrátenom legislatívnom konaní, pričom za hlasovalo 91 poslancov, proti bolo 43 a štyria sa zdržali. Sledovanie mobilov však koalícia zmiernila a zákon prešiel viacerými pozmeňujúcimi návrhmi.

Parlament verí, že vďaka tomuto bezpečnostnému opatreniu sa podarí zabrániť šíreniu pandémie na našom území. Podobný zákon funguje aj v Južnej Kórei, v Singapure či na Taiwane.

Návrh zákona, ktorým chce vláda sledovať cez mobily nakazených koronavírusom, vyvolal búrlivú debatu v parlamente. Robert Fico proti nemu protestoval aj na tlačovke. Vládni politici podľa neho chcú zneužiť situáciu a dostať sa k najcitlivejším informáciám o občanoch.

„Predsedom parlamentu je človek, ktorý mal kontakty s mafiou. Predsedom vlády je človek, ktorý preukázateľne spáchal daňové zločiny. Chápem, že títo ľudia majú záujem vedieť, čo si ľudia píšu do esemesiek a čo si hovoria do telefónov,“ povedal Fico. Fico vyhlásil, že vládna koalícia by mohla zákon zneužiť proti opozícii. „Je to zákon špehovací, je to najhrubší zásah do ľudských práv,“ povedal.

Smer vyčíta vládnemu zákonu, ktorým sa má monitorovať pohyb nakazených, že je príliš široký a zbiera priveľa dát. „Zákon môže zisťovať, kde ste, s kým ste telefonovali, o čom, môžu sa sledovať aj esemesky. Urobili to tak, aby mohli odpočúvať a sledovať kohokoľvek v krajine. Majú to v krvi, je to v ich DNA,“ vyhlásil Fico.

V skutočnosti Matovič hovorí, že nemá ísť o sledovanie obsahu telefonátov či esemesiek, ale o sledovanie pohybu a spojenie tejto informácie s tým, či je človek nakazený koronavírusom.

Sociálne opatrenia:
V rámci ďalšieho zasadnutia prijala vláda nové sociálne opatrenia, ktoré sa týkajú podnikateľov či zamestnancov. Tie však musí najskôr schváliť prezidentka Zuzana Čaputová.

1. Ošetrovné dostanú rodičia všetkých detí do 11 rokov

2. Ošetrovné dostanú aj rodičia, ktorých detí majú dlhodobé zdravotné problémy. Príspevok bude platiť do dovŕšenia 16. roku dieťaťa a bude vo výške 55% hrubej mzdy rodiča, čo je zhruba 70 percent jeho čistej mzdy.

3.Sociálna poisťovňa bude platiť nemocenské dávky ľudí, ktorí sa ocitli v karanténe. (55% hrubej mzdy)

4. Firma, ktorá kvôli epidémii musela zatvoriť prevádzku, dostane peniaze, ak neprepustí pracovníkov. Zatiaľ nevedia konkrétne, odkiaľ peniaze vezmú, najpravdepodobnejšia možnosť, je čerpanie z eurofondov.

5. Špeciálnu pomoc dostanú aj podnikatelia a SZČO. Príspevok získajú tí, ktorí dokladujú, že nariadením vlády museli zatvoriť prevádzku, alebo kvôli opatreniam prišli o zákazky. Príspevok budú dostávať aj pár mesiacov po skončení mimoriadnej situácie.

Celá tlačová beseda ohľadom predmetných opatrení: